Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dopravný podnik nemá na tlačenie cestovných lístkov. Ľudia jazdia zdarma
Zdielať na

Dopravný podnik nemá na tlačenie cestovných lístkov. Ľudia jazdia zdarma

Zdroj: Wikipedia/Caracas

CARACAS / Cestujúci v metre vo venezuelskej metropole Caracas jazdia už niekoľko mesiacov zdarma, pretože v automatoch došli lístky. Miestny dopravný podnik naň nemá peniaze, uviedla španielska agentúra Europa Press. Venezuela je už niekoľko rokov v hlbokej kríze, podľa odhadu parlamentnej finančnej komisie sa ekonomika v prvom štvrťroku prepadla medziročne o 12 percent.

Metro v Caracase nemá peniaze nielen na cestovné lístky, ale ani na personál. Vagóny jazdia niekoľko dní neupratané a metro využívajú zlodeji či podomoví predavači. V krajine je nedostatok všetkého, vrátane základných potravín a liekov a inflácia je tak vysoká, že v niektorých oblastiach prešli na výmenný obchod. Státisíce Venezuelčanov emigrovali kvôli ekonomickej kríze, ale aj kvôli autoritárskemu režimu prezidenta Nicolasa Madura.

Bez jedla a elektriny

Okrem nedostatku potravín a základných tovarov sa Venezuelčania stretávajú okrem iného s nedostatkom elektriny, napríklad na severozápade krajiny v štáte Zulia trvajú výpadky prúdu niekoľko hodín, niekedy aj pol dňa.

Zlyhanie vlády 

Venezuelská opozícia aj mnoho ekonómov kritizujú Madurovu vládu, že priviedla krajinu do hlbokej ekonomickej krízy svojou socialistickou hospodárskou politikou. Vláda sa tiež nedokázala vyrovnať s hlbokým prepadom svetovej ceny ropy, na ktorej je venezuelská ekonomika závislá asi z 95 percent. Podľa vlády môžu za krízu Spojené štáty, opozícia a bohatí podnikatelia, ktorí tak podľa nej chcú dosiahnuť pád Madurovy vlády.

V krajine panuje taká chudoba, že ľudia zo ZOO kradnú zvieratá, aby mali čo jesť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy