Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Iráne popravili obesením 13 ľudí za jediný deň
Zdielať na
Zahraničie

V Iráne popravili obesením 13 ľudí za jediný deň

Zdroj: B S K/ilustračné

Popravy sa uskutočnili hneď na začiatku roka 2008. Takto popri veselých udalostiach stoja na počiatku nového roka a nového začiatku trinásť koncov.

Trinásť odsúdených zločincov dnes bolo obesených v Iráne. Medzi popravenými je tiež matka dvoch malých detí, ktorá dostala trest smrti za to, že zavraždila vlastného manžela, keď zistila, že jej bol neverný.

Rahalí Zamáníová, ktorá manželovi rozbila hlavu a potom jeho telo rozsekala na kúsky, bola popravená v Teheráne spolu so siedmimi mužmi odsúdenými za pašovanie drog. Tri verejné popravy mužov odsúdených rovnako za pašovanie drog sa uskutočnili na námestí mesta Kóm a ďalšie dve vo východoiránskom meste Záhedán.

Tieto popravy sa uskutočnili hneď na začiatku roka 2008. Sú pokračovaním čím ďalej tým väčšieho počtu vykonaných trestov smrti. Tie iránske úrady zdôvodňujú snahou zlepšiť bezpečnostnú situáciu v iránskej spoločnosti.

Iránske zákony majú veľmi prísne tresty za vraždy, znásilnenia, ozbrojené lúpeže, ale tiež za neveru či pašovanie drog. Trest smrti hrozí každému, kto je dopadnutý s viac než 30 gramami heroínu či piatimi kilogramami ópia.

V minulom roku bolo v Iráne popravených najmenej 297 osôb, zatiaľ čo v roku 2006 podľa údajov Amnesty International skončilo na šibenici 177 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy