Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obchodník si myslel, že používa demoverziu, chce 10 miliónov eur
Zdielať na

Obchodník si myslel, že používa demoverziu, chce 10 miliónov eur

PARÍŽ / Francúzsky obchodník na burze žaluje maklérsku firmu Valbury Capital. Žiada, aby mu vyplatila 10 miliónov eur, ktoré však podľa spoločnosti získal len vďaka "zjavnej chybe" v systéme. Pôvodne si totiž myslel, že obchody nie sú reálne, pretože pracuje v demoverzii. Používal však už naozajstný účet.

Haroun Traoré, bývalý zamestnanec Thomson Reuters, sa v Paríži učil obchodovať na burze. V kurze k tomu využíval demo účet na platforme britskej maklérskej firmy Valbury Capital. V tréningu potom Traoré pokračoval aj doma - vykonal objednávky v hodnote jednej miliardy eur. Než ale zistil, že už sa nepohybuje v demoverzii a že sú všetky jeho transakcie reálne, bol jeden milión eur v mínuse.

"Bol som vo veľkom strese," povedal Traoré, štyridsaťjedenročný otec dvoch detí, Financial Times. "Myslel som len na svoju rodinu," dodal. Aby bilanciu zrovnal, pokračoval v obchodovaní. Nakoniec vybudoval pozíciu v hodnote piatich miliárd eur v akciových futures (akciách, ktoré do vlastníctva nakupujúceho prejdú až v budúcnosti, ale za aktuálnu cenu). Stratu tak obrátil v zisk 10 miliónov eur.

O pár dní neskôr sa Traoré obrátil na Valbury Capital. Po vysvetlení situácie mu maklérska firma obratom oznámila, že porušil zmluvu a jeho pozície sú "neplatné a zrušené". V januári potom Traoré podal prípad na súd v Pontoise. Firmu žaluje za porušenie zmluvných podmienok a nedbalosť. Chce od spoločnosti vyplatiť 10 miliónov eur, ktoré mu podľa neho dlhuje.

Spoločnosť Valbury Capital, ktorú vlastní rovnomenná indonézska firma, odmieta akékoľvek pochybenie. Tvrdí, že Traoré navyše nie je bežný spotrebiteľ ich služieb, ale profesionálny trader. Prípad by sa preto nemal prerokúvať vo Francúzsku. Miestne spotrebiteľské právo by totiž pravdepodobne hovorilo v jeho prospech.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy