Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úsek známy ako cesta smrti bude odteraz bezpečnejší. Optická brzda je riešením
Zdielať na

Úsek známy ako cesta smrti bude odteraz bezpečnejší. Optická brzda je riešením

KOŠICE / Na rýchlych a hlučných motocyklistov, ktorí jazdia medzi Košicami a Jahodnou, sa sťažujú obyvatelia rodinných domov i chatári. Sú presvedčení o tom, že na tomto úseku organizujú ilegálne preteky, a tak na ceste pribudla takzvaná optická brzda.

Na nebezpečnom úseku medzi Košicami a Jahodnou sa už v minulosti stalo množstvo veľmi vážnych i tragických nehôd. Majitelia rodinných domov i záhradkári sa na nedisciplinovaných motorkárov dlhodobo sťažujú. Obťažujú ich nielen hlukom ale najmä riskantnou rýchlou jazdou. "Chodia rýchlo, chodím každý deň na Ružín a veď sa tam aj zabíjajú," povedal obyvateľ lokality. "Polícia má vedomosť o porušovaní pravidiel zo strany vodičov motocyklistov, a v tomto úseku je zvýšený výkon služby, a to aj dopravnými policajtmi na služobných motocykloch," uviedla policajná hovorkyňa Košíc Jana Mésarová.

V nebezpečnom úseku preto pribudlo vodorovné značenie, ktoré by malo zabrániť prirýchlej jazde. "Ide o optickú psychologickú brzdu, ktorá vedie motocyklistov k zníženiu rýchlosti na miestach, kde hrozí nebezpečenstvo a je potrebné zvýšiť opatrnosť," pokračovala Mésarová. "Myslím si, že to nemôže pomôcť, že to je väčší risk pre nich, pretože na tých spomaľovačoch mu šmykne koleso a už je mimo cesty a je o ďalšieho človeka menej," zhodnotil význam optickej brzdy obyvateľ lokality. 

Dôkazom toho, že ide o mimoriadne nebezpečný úsek je aj to, že popri ceste je niekoľko krížov, vyhasol tu už nejeden ľudský život. Skúsený motorkár tvrdí, že motocyklisti musia byť mimoriadne opatrní, v prípade zrážky totiž práve motorkár ťahá za kratší koniec."Pocit voľnosti a vietor vo vlasoch, neexistuje žiadna voľnosť na motorke, proste stále v strehu, pozerať stále dopredu , dozadu, do boku, motorkár je stále ohrozený," vysvetlil Marián Tarhanič, špecialista na motocykle. 

Pozrite si reportáž o vážnej nehode motorkára, po ktorej masívne krvácal:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy