Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Egypte našli sarkofág starý tisíce rokov. Otvorenie si vyžaduje prípravu
Zdielať na

V Egypte našli sarkofág starý tisíce rokov. Otvorenie si vyžaduje prípravu

ALEXANDRIA / Archeológovia sa pripravujú na otvorenie obrovského čierneho sarkofágu v egyptskom meste Alexandria. Takmer 2 metr vysoký a tri metre dlhý sarkofág je najväčší svojho druhu neporušený v starovekom meste, píše the Guardian. 

Našli ho vedľa vedľa veľkej alabastrovej hlavy, o ktorej sa predpokladalo, že reprezentuje obyvateľku hrobky, ktorá zostala nedotknutá tisíce rokov. Mal by pochádzať z obdobia medzi rokmi 300 až 30 pred naším letopočtom.

Sarkofág, ktorý objavili počas stavebných prác, sa stal zdrojom vzrušenia pre archeológov. Vrstva malty medzi telom a vekom totiž naznačuje, že obsah zostal neporušený. "Dúfame, že táto hrobka môže patriť jednému z vysokých hodnostárov tohto obdobia," povedal Ayman Ashmawy, vedúci starých egyptských artefaktov na egyptskom ministerstve starožitností. "Hlava alabastra je pravdepodobne šľachtičnou v Alexandrii. Keď otvoríme sarkofág dúfame, že nájdeme vnútri nepoškodené predmety, ktoré nám pomôžu identifikovať túto osobu a jej postavenie."

Otvorenie bude vyžadovať rozsiahlu prácu vopred. "Je to riskantné otvoriť ju priamo - musíme sa pripraviť," povedal Ashmawy a vysvetľuje, že sarkofág bude otvorený na mieste.

"Je ťažké ho presunúť neporušený a otvoriť ho v múzeu," povedal. "Je päť metrov pod zemou a celá vec váži viac ako 30 ton. Samotné veko má 15 ton." V nadchádzajúcich týždňoch navštívi pracovisko tím inžinierov, aby poskytol ťažké zdvíhacie zariadenia a konštrukčné podpery, ktoré umožnia archeológom odstrániť sarkofágové veko. Akonáhle budú vnútri, odborníci na mumifikáciu a obnovu budú k dispozícii, aby zabezpečili, že sa obsah zachová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy