Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Utečenec Adulo (14) hovorí piatimi jazykmi. Záchranárom v jaskyni veľmi pomohol
Zdielať na

Utečenec Adulo (14) hovorí piatimi jazykmi. Záchranárom v jaskyni veľmi pomohol

BANGKOK / Silné príbehy sa začínajú objavovať po ukončení záchrannej misie v Thajsku. Jedným z nich je aj príbeh Adula Sam-ona, 14-ročného člena futbalového tímu diviaka, ktorý bol jedným z chlapcov uzavretých v jaskyni. Záchranári odhalili, že celá akcia dopadla tak dobre aj preto, že Adulo je mimoriadne vzdelaný a hovorí piatimi jazykmi. Tlmočil inštrukcie, ktoré záchranári podávali. Mladý futbalista pritom pochádza z chudobných pomerov, v Thajsku je utečencom, a keď mal 6 rokov, opustili ho rodičia.

Adulo pochádza zo susednej Barmy, konkrétne štátu Wa. Ide o oblasť dlhodobo sužovanou občianskou vojnou, kde kvitne obchod s opiátmi a metamfetamínom. Wa má vlastnú štátnu správu a usiluje sa o nezávislosť na Barme, čo však Barma nepodporuje. Ľudia narodení vo Wa sú tak tzv. Stateless - ľudia bez štátnej príslušnosti.

To sa týka aj Adula. Jeho rodina vedela, že vo Wa nie je budúcnosť, unikla tak do Thajska, kde ho odložila do kostola a vrátila sa späť. Dúfala, že aspoň jedno z ich detí dostane kvalitné vzdelanie a tým pádom šancu na lepší život. Adulo krátko nato do školy nastúpil a neskôr sa pripojil k futbalovému tímu Diviakov.

V škole odvtedy zažíva samé úspechy. Vďaka nadpriemerným študijným výsledkom dostáva obedy zdarma a štipendium. Naučil sa skvele anglicky, čo sa neskôr ukázalo ako kľúčové pri záchrane z jaskyne. Nikto iný z chlapcov, ani tréner, tak dobre po anglicky nevedel, Adulo tak mohol tlmočiť inštrukcie britských potápačov. Mladí futbalisti vďaka nemu vedeli, aký je plán záchrany, čo ich čaká, ako sa majú stravovať a ďalšie dôležité informácie.

Pre Adula nebol preklad žiaden problém. Okrem angličtiny hovorí thajsky, barmsky, čínskou mandarínčinou a dialektom Wa. To všetko sa naučil napriek tomu, z ako zložitých podmienok pochádza.

Prvýkrát si svet Adula všimol, keď sa objavilo prvé video z jaskyne. Zatiaľ čo ostatní chlapci vyzerali vydesene, mladý mjanmarský utečenec sa veľmi sofistikovane a kvalitnou angličtinou pýta, aký je deň a že sú hladní. Nezabudol pri tom urobiť thajskej gesto wai - znak pozdravu a úcty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy