Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nazývajú ju novou Fridou Kahlo. Nevzdala sa snov a napriek smutnému osudu, maľuje
Zdielať na

Nazývajú ju novou Fridou Kahlo. Nevzdala sa snov a napriek smutnému osudu, maľuje

ALBUQUERQUE / Zdravá, mladá a plná života si sadla do auta. Mala vtedy 29 rokov. Bezproblémový život ale zmenila desivá nehoda, ktorá ju až do smrti pripútala na vozík. Pre jej prístup k životu, obrovské nadanie pre kreslenie a permanentný úsmev ju nazývajú novou Fridou Kahlo.

Od prvého momentu ako sa jej ceruzka dotkla papiera, Kelcee Yazzie už nikdy nikto nevidel bez úsmevu na tvári. Po autonehode ostala vo veku 29 rokov ochrnutá a do konca života pripútaná na vozík a k posteli. "Nevyronila som ani jednu slzu pre to, čo sa mi stalo, lebo mi to ani nedochádzalo," povedala umelkyňa Kelcee Yazzie. 

Nehoda sa stala v roku 2010. Po nej prišla Kelcee o kontrolu nad takmer celým svojím telom. "Začala som kresliť so spojenými zápästiami na bruchu," dodala Kelcee. S ceruzkou medzi rukami vytvára nádherne vytieňované obrázky a portréty. Jej ošetrovateľky ju preto začali volať Fridou Kahlo. 

Takmer všetky jej obrázky sú kreslené sivou. Okrem jedného. Sú na ňom jej obľúbený zosnulý herec Christopher Reeve, zosnulý fyzik Stephen Hawking a ona. Všetci dokážu chodiť. "Všetci traja sme skončili na vozíku, ale ja nás navždy budem vidieť stáť na vlastných nohách," uviedla Kelcee. To je prístup, ktorým sa Kelcee v živote riadi - vybrala si nádej, pozitívny prístup, ceruzku a neustály úsmev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy