Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia bojujú za prístroj pre magnetickú rezonanciu. Problémom je VšZP
Zdielať na

Obyvatelia bojujú za prístroj pre magnetickú rezonanciu. Problémom je VšZP

KYSUCE / Obyvatelia Kysúc sa rozhodli, že budú bojovať o svoj vlastný prístroj pre magnetickú rezonanciu. Problém v tomto prípade nie je v tom, že by neboli peniaze. niekde inde. Ak ho chce čadčianska nemocnica zakúpiť, potrebuje na to súhlas zdravotnej poisťovne. Aby mali pacienti garantované, že si nebudú musieť sami platiť príslušné vyšetrenia.

Ľudia podpisujú petíciu na rôznych miestach kysuckého regiónu, samozrejme, aj v nemocnici v Čadci. Takmer každý človek, ktorý vchádza do tohto zdravotníckeho zariadenia sa zastaví v stánku , kde dvaja medici nabádajú Kysučanov, aby tu zanechali svoje meno a podpis. Budúci lekári nám povedali, že ľudia reagujú rôzne. "Vždy sa nám posťažujú na čakacie lehoty keď idú do Žiliny alebo do Dolného Kubína," povedal Erik Juriš študent medicíny. 

V Čadci nemajú dôležitý prístroj, a mnohí pacienti preto musia cestovať do iných miest Žilinského kraja. Pochopiteľne, pre ľudí s určitými zdravotnými problémami to znamená, že musia zbytočne znášať ďalšie útrapy. "Musím nasadnúť do sanitky a ísť až do Dolného Kubína, len ďalšie útrapy mi to robí," povedal pacient po mozgovej mŕtvici Milan Šidlo. 

Riaditeľ nemocnice tvrdí, že už šesť rokov sa snažia zabezpečiť prístroj na magnetickú rezonanciu. "Pre nás je zásadné, aby sme mali predbežný súhlas Všeobecnej zdravotnej poisťovne, aby sme mohli začať obstarávať tento prístroj," povedal Martin Šenfeld riaditeľ KNsP v Čadci. Ďalej vraví, že dostali síce ústny sľub, ale v praxi im to nie je nič platné. "Tie rokovania sa zasekli, sú zdĺhavé, nemôžeme sa dopracovať k písomnému súhlasu," pokračoval riaditeľ nemocnice.

"Ministerstvo zdravotníctva má záujem, aby boli pacienti v vo všetkých regiónoch diagnostikovaní a liečení na kvalitných prístrojoch," uviedla Zuzana Gulová, hovorkyňa komunikačného oddelenia ministerstva zdravotníctva. "V zmysle nákupu CT a MR prístrojov má Všeobecná zdravotná poisťovňa potrebu naplnenú. Napriek spomínaným skutočnostiam, poisťovňa so žiadateľom stále rokuje o možnosti zazmluvnenia nového MR pracoviska," vyjadrila sa Viktória Vasilenková, hovorkyňa VšZP. Ľudia veria, že petícia konečne pomôže vyriešiť tento problém.

Pozrite si archívnu reportáž o škodách, ktoré dažde spôsobili v nemocnici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy