Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V utorok sa záchranári ponorili za poslednou skupinou uviaznutou v jaskyni
Zdielať na

V utorok sa záchranári ponorili za poslednou skupinou uviaznutou v jaskyni

BANGKOK / Záchranári v utorok zahájili tretiu a poslednú etapu operácie, ktorá má za cieľ oslobodiť skupinu ľudí uväznenú v zatopenej jaskyni na severe Thajska - v utorok by sa mali na povrch dostať štyria zostávajúci chlapci a ich futbalový tréner. Na tlačovej konferencii to podľa agentúry Reuters oznámil šéf krízovej skupiny Narongsak Osottanakón.

Osottanakón povedal, že záchranári dúfajú, že sa im posledná skupinu podarí vyslobodiť rýchlejšie ako tie predošlé, prípadne za rovnakú dobu. Potápači v nedeľu vyviedli z jaskyne prvých štyroch chlapcov, v pondelok potom vyslobodili ďalšiu štvoricu.

​Utorkový záchranná operácia, ktorej sa priamo zúčastňuje 19-členný tím, začala krátko po desiatej hodine  miestneho času (05:00 SELČ). Pondelková evakuácia trvala približne desať hodín.

Jaskyňu v utorok opustila tiež trojica vojenských potápačov zo zvláštnych jednotiek a lekár, ktorí sa o chlapcov v podzemí od ich nájdenia starali.

Mladí športovci s trénerom uviazli viac ako štyri kilometre od ústia jaskyne 23. júna, kedy ich v podzemí uväznila stúpajúca voda. Záchranári futbalistov objavili 2. júla, od tej doby ich zásobovali potravinami a pripravovali evakuáciu. Tá je veľmi náročná, pretože časť trasy musia deti zvládnuť pod vodou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy