Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Američania sa vyhrážali krajinám, ktoré chceli podporiť dojčenie
Zdielať na

Američania sa vyhrážali krajinám, ktoré chceli podporiť dojčenie

Archívna reportáž

ŽENEVA / Na stretnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia vo švajčiarskej Ženeve nikto neočakával problémy pri schválení rezolúcie, ktorá by podporila dojčenie ako najprirodzenejší spôsob kŕmenia novorodencov. Proti rezolúcii, ktorá plánovala aj obmedziť zavádzajúce reklamy na náhradnú dojčenskú stravu, sa ale postavili Spojené štáty americké.

Rezolúcia na základe desaťročí výskumu vraví, že materské mlieko je pre deti najzdravšie a že krajiny by mali obmedziť nepresnú či zavádzajúcu reklamu výrobcov náhrad materského mlieka. Spojené štáty americké sa ale prekvapivo stotožnili so stanoviskom výrobcov, ktorým stagnuje biznis s obratom približne 70 miliárd dolárov ročne.

Podľa amerického denníka The New York Times sa zástupcovia USA snažili o zjemnenie formulácií v rezolúcii, napríklad odstrániť časť, ktoré vyzývali vlády, aby "chránili, propagovali a podporovali dojčenie" či inú časť, ktorá vyzývala zákonodarcov na obmedzenie potravinových výrobkov, ktoré majú podľa viacerých odborníkov negatívny dopad na zdravie malých detí.

Keď nepochodili, Američania sa začali podľa diplomatov a vládnych úradníkov, ktorí sa zúčastnili na rokovaniach, vyhrážať. Ekvádor, ktorý mal pôvodne predložiť text rezolúcie, bol prvý na muške. Američania vraj otvorene povedali: ak Ekvádor nestiahne rezolúciu, Washington voči nemu použije obchodné obmedzenia a zruší kľúčovú vojenskú podporu. Ekvádorská vláda rýchlo ustúpila. Dianie na stretnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia opísal viac ako tucet účastníkov z rôznych krajín. Viacerí si želali zostať v anonymite z obáv pred odvetou Spojených štátov.

Zdravotní odborníci potom narýchlo hľadali ďalšiu krajinu, ktorá by predložila rezolúciu, no najmenej tucet krajín, zväčša chudobných afrických a juhoamerických štátov ponuku odmietlo, z obáv pred odvetnými krokmi USA. Ruský delegát, ktorý si neželal byť menovaný, pretože nebol poverený komunikovať s médiami, vyhlásil: "Nesnažíme sa byť za hrdinov, ale máme pocit, že nie je správne, ak veľká krajina vyvíja nátlak na menšie krajiny, najmä pokiaľ ide o naozaj dôležitú tému pre celý svet." 

"Boli sme šokovaní, zhnusení a smutní," povedala Patti Rundall, riaditeľka britskej organizácie Baby Milk Action o stretnutí rozhodujúceho orgánu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). "Čo sa tam udialo bolo v podstate vydieranie. Spojené štáty držali svet ako rukojemníka a snažili sa zvrátiť takmer 40 ročnú zhodu o najlepšom spôsobe ochrany novorodenca a zdravia malých detí."

Nakoniec väčšina amerických snáh stroskotala. Rezolúciu totiž nakoniec predložili Rusi a im sa Američania už nevyhrážali. Americké ministerstvo zahraničných vecí odmietlo komentovať dianie na rokovaniach, vraj nemôže hovoriť o súkromných diplomatických rozhovoroch. "Pôvodný text rezolúcie kládol zbytočné prekážky do cesty matiek, ktoré hľadajú výživu pre svoje deti," napísal hovorca amerického Ministerstva zdravia a služieb občanom. "Uvedomujeme si, že nie všetky ženy môžu dojčiť, z rôznych príčin. Tieto ženy by mali mať možnosť výberu a prístupu k náhradám nevyhnutným pre zdravie ich detí a nie byť stigmatizované pre spôsoby, akými sú schopné ho zabezpečiť."

Intenzita amerického odporu voči rezolúcii zaskočila zahraničných diplomatov a odborníkov na verejné zdravotníctvo, ktorí to opísali ako výrazný protiklad prístupu administratívy Baracka Obamu, ktorá do veľkej miery podporovala snahy WHO propagovať dojčenie. Niektorí americkí delegáti teraz údajne navrhovali aj to, aby USA znížili svoj príspevok do WHO. Washington prispieva na chod Svetovej zdravotníckej organizácie najväčšou čiastkou, približne pätnástimi percentami rozpočtu, čo bolo vlani 845 miliónov dolárov. Podľa New York Times je konfrontácia najnovším príkladom toho, ako sa Trumpova administratíva prikláňa k záujmom spoločností v otázkach verejného zdravia či ochrany životného prostredia. Američania sa v Ženeve pokúsili blokovať aj snahu WHO o lepšie sprístupnenie životne dôležitých liekov v chudobnejších krajinách zmenou patentových zákonov. A podarilo sa im vyradiť state hovoriace o daniach pre sladené sýtené nápoje v dokumente, ktorý radí krajinám bojujúcim s obezitou.

Pozrite si ako sa k dojčeniu pristupuje na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy