Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tisícky detí pochodovali miestom, kde došlo k teroristickému útoku
Zdielať na

Tisícky detí pochodovali miestom, kde došlo k teroristickému útoku

WARRINGTON / Anglické mesto, kde žijú aj stovky Slovákov bolo svedkom sprievodu školopovinných detí z cirkevných škôl pod názvom Deň chôdze.- "Walking day". Medzi školákmi na tejto veľkolepej prehliadke nechýbali ani slovenské deti, ktorých rodičia na britských ostrovoch pracujú.

Na sprievode po názvom "Deň chôdze" panuje vždy výborná až karnevalová atmosféra. Táto udalosť má pre obyvateľov Warringtonu obrovský význam a ulice lemujú tisícky nadšených ľudí, ktorí za bariérami sledujú túto krásnu prehliadku. Pri tejto príležitosti sa koná aj mnoho sprievodných akcii, ktoré sú lákadlom nielen pre domácich, ale aj turistov, či cudzincov, ktorí v tomto anglickom meste žijú a pracujú.

Táto tradícia vznikla na začiatku 19. storočia v čase, keď náboženstvo zohrávalo omnoho dôležitejšiu úlohu v živote ľudí ako dnes. V roku 1801 sa v Manchestri uskutočnil prvý pochod a v roku 1813 sa táto myšlienka kresťanských sprievodov stala bežnou v mnohých severozápadných mestách Anglicka. Najznámejší je však práve ten vo Warringtone, kde sa na rozdiel od iných miest na tomto sprievode zúčastňujú zástupcovia rôznych náboženstiev.

Najskôr to boli len členovia anglikánskej cirkvi, ktorí sa v 19. storočí snažili upútať pozornosť na konské preteky v neďalekom Haydock parku a protestovali proti stávkovaniu a alkoholu. Neskôr sa k tejto prehliadke pripojili aj iné cirkvi. 

V roku 1897 sa uskutočnil špeciálny jubilejný Deň chôdze na oslavu 60. výročia nástupu kráľovnej Viktórie na trón. Zúčastnilo sa ho viac ako 14 000 detí a sprievod prešiel pred radnicou, pri ktorej každé dieťa vo veku od 3 do 14 rokov dostalo od miestneho starostu tri penny. Tento zvyk sa zachoval až dodnes, kedy diváci dávajú deťom v tomto sprievode peniaze do taštičiek špeciálne pripravených pre túto príležitosť. Dievčatá sú oblečené v šatách a chlapci v školských uniformách.  

Warrington Walking day sa koná každoročne, neuskutočnil sa len vo vojnových časoch. V roku 1945 sa však v uliciach tohto anglického mesta zišlo viac ako 10 000 detí a dospelých, ktorí oslavovali koniec 2.svetovej vojny. Až do 90. rokov minulého storočia kráčali zástupcovia rôznych cirkevných škôl po rozdielnych trasách, zmenilo sa to, ale v roku 1993, kedy írska teroristická organizácia IRA spáchala bombový útok práve v centre Warringtonu a pri ktorom boli zabitý dvaja malí chlapci. Odvtedy kráčajú všetci spoločne presne miestom, kde sa tento teroristický čin odohral. 

Pozrite si archívnu reportáž o dúhových pochodoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy