Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dovolenka bez problémov. Pozrite sa, aké sú podmienky pri cestovaní do jednotlivých krajín
Zdielať na

Dovolenka bez problémov. Pozrite sa, aké sú podmienky pri cestovaní do jednotlivých krajín

BRATISLAVA / Pred každým vycestovaním do zahraničia či už teraz v lete alebo kedykoľvek počas roka, je dôležité mať platný cestovný pas. Nejde ale len o jeho platnosť ako takú, ale aj o to, koľko vám bude platiť po návrate z danej krajiny. Na letisku vám to totiž môže dovolenku poriadne skomplikovať.

Štandard je, aby ste mali pas platný ešte aspoň šesť mesiacov. Lenže nie odteraz, ale od momentu vstupu do danej krajiny. Aj keď, Peter Susko z Ministerstva zahraničných vecí nám povedal, že niektoré krajiny to berú vlažnejšie. "Sú krajiny, kde je to kratšie, kde nepotrebujete mať vôbec platnosť dlhšiu ako je daný pobyt," povedal Susko. Požadovaná platnosť pasu sa mení v závislosti od krajiny, do ktorej mierite.

Ako skvelý pomocník na zistenie, kde je aká požadovaná platnosť pasu, je web slovenského Ministerstva zahraničných vecí. V spodnej časti úvodnej stránky je odkaz s názvom Štáty sveta. Stačí naň kliknúť a dostanete sa na zoznam všetkých krajín, na ktoré si len spomeniete a do ktorých sa dá cestovať. Nájdete tam odkaz vízové, konzulárne, turistické a iné užitočné informácie a tam sa dozviete všetko, aj o potrebnej platnosti pasov. 

V EÚ bez pasu, alebo aj nie

Sú však aj krajiny, do ktorých pas nepotrebujete. V Európskej únii vám úplne stačí občiansky preukaz. "Sú krajiny mimo EÚ, kde sa dá ísť bez pasu a stačí vám len občiansky preukaz. Je to napríklad Srbsko, Macedónsko, krajiny Balkánu, ak ideme na sever tak Island, Albánsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Nórsko. Krajiny, ktoré nie sú v EÚ ale uznávajú ako doklad občiansky," pokračoval Susko z ministerstva zahraničných vecí.  

Ďalší problém môže pri cestovaní za hranice nastať, ak cestujete s dieťaťom, ktoré má v pase iné priezvisko ako vy. A to aj napriek tomu, že ste jeho rodič. Pomôže tomu ale jeden doklad. "Doklad o súhlase druhého rodiča, preložený do angličtiny alebo jazyka krajiny," vysvetlil Susko.  Formulár aj s informáciami opäť nájdete na stránke ministerstva vnútra, medzi informáciami o danej krajine. "Niektoré krajiny to vyžadujú, niekedy to požadujú aj letecké spoločnosti," upozornil Peter Susko. 

Pri cestách do trochu exotickejších informácií si treba dať pozor aj na ďalšie veci, ktoré môžu od vás na hraniciach vyžadovať - napríklad potvrdenie o očkovaní, minimálny obnos peňazí alebo spiatočnú letenku. 

Pozrite si archívnu reportáž o chybách na dovolenke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy