Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Airbag pre telefón. Koniec prasknutým sklám
Zdielať na

Airbag pre telefón. Koniec prasknutým sklám

Zdroj: YouTube.com/TECH-TUBE

BRATISLAVA / Kryt, ktorý jeho vynálezca opísal ako "aktívne tlmiaci nárazy" má funkciu airbagu - v prípade pádu vysunie špeciálne nohy, ktoré sa správajú ako pružiny tlmiace pád. Vynálezca za neho získal v Nemecku ocenenie.

Za špeciálnym krytom stojí nemecký inžinier Philip Frenzel z univerzity v nemeckom Aalene. Nemecký Spolok pre mechatroniku ho dokonca ocenil za najlepší vynález v súťaži medzi študentmi z celého Nemecka, píše businessinsider.com.

Frenzel údajne nechcel robiť kompromisy v dizajne krytu a prísť s niečím, čo sa aktivuje len v prípade nebezpečenstva. Preto do krytu zabudoval senzory, ktoré sú schopné zaznamenať pád a aktivovať ochranný prvok v podobe nôh, ktoré utlmia náraz o zem.

Pôvodne chcel do krytu zabudovať niečo ako skutočný airbag - nafukovacie vankúše či špeciálnu penu. Potom mu napadlo elegantnejšie riešenie - nohy, ktoré sa správajú ako pružiny. Konkrétne osem vysúvacích nôh, ktoré sa v prípade nebezpečenstva samy vysunú a stočia tak, aby chránili telefón. Nohy sa po použití jednoducho zase narovnajú a zasunú späť dovnútra krytu.

Vynález má samozrejme rad potenciálne nebezpečných vedľajších efektov. Čo keby sa nohy náhle aktivovali v okamihu, kedy máte mobil v ruke či vrecku? Senzory krytu musia byť pre bezproblémové použitie skutočne poriadne doladené. Frenzel každopádne podal žiadosť o patentovanie vynálezu a chystá kampaň na Kickstarter, ktorá by financovala jeho sériovú výrobu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy