Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kňazi zakázali svetovo známu pesničku. Snúbenci sa sťažujú
Zdielať na

Kňazi zakázali svetovo známu pesničku. Snúbenci sa sťažujú

VARŠAVA / A dosť! Povedali si katolícki kňazi v Poľsku a rozhodli sa, že na svadbách známu pesničku Leonarda Cohena a jeho Hallelujah jednoducho zakážu. Vo veľkom na tom začali pracovať práve kňazi z Tarnowskej diecézy, ktorí argumentujú tým, že ide o narušenie sviatosti.

Katolíckych kostoloch sa bežne hrávajú rôzne piesne. Podobne ako na celom svete aj v Poľsku je zrejme najväčším hitom Cohenova Hallelujah. V jednej z diecéz ju už ale svadobčanom nepustia.

"Nemáme nič proti tvorivosti pána Cohena, ale jeho Hallelujah si môžu zaspievať napríklad na oslave, nie v kostole," vyjadrila sa v liste Tarnovská diecéza. Problémom môže byť samotný text, ktorý spája modlitbu so sexualitou. Diecéza v oficiálnych stanoviskách hovorí jemnejšie o tom, že pieseň nie je úplne v súlade s katolíckou náukou. Cirkevní predstavitelia sú navyše presvedčení že veriacim by mali stačiť piesne z katolíckeho spevníka.  "V našej diecéze sa časť veriacich snaží vnímať manželský sľub aj ako nástroj hudobnej tvorivosti. Takou pesničkou je aj pieseň Leonarda Cohena – Halleujah. V našej diecéze má ale svoje dni zrátané," pokračovala diecéza. 

Hallelujah zrejme nebude jediná. Hovorí sa už aj o zozname takzvaných zakázaných piesní. Hallelujah sa ale stáva symbolom. Mnohí snúbenci ju chcú na svojej cirkevnej svadbe počuť. "Podľa nás je to veľmi pekná pieseň, nemali by nám ju zakazovať," povedali poľskí snúbenci. Zaujímavosťou je, že v tejto problematike nie sú jednotní ani poľskí kňazi. Nájdu sa totiž takí, ktorí známy hit spievajú sami na omšiach. "Sám som počul jedného duchovného, ktorý túto pieseň spieval v poľskom kostole a mne osobne to neprekážalo," povedal kňaz Robert Necek. 

Úplne jednoduché to nie je ani u nás na Slovensku. Na rozdiel od Poľska je však presne stanovené kedy môže romantický hit v kostole zaznieť. "Jedine na záver po požehnaní,  predpisy neurčujú čo sa môže hrať, alebo spievať. Takže po obrade, kým snúbenci podpisujú zápisnicu môže zaznieť aj pieseň, ktorá, nie je liturgická ale nesmie odporovať posväťnosti kostola," povedal Martin Kramara z Konferencie biskupov Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy