Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Väzenie za slová o spoluúčasti Poľska na zločinoch voči Židom vyškrtnú zo zákona
Zdielať na

Väzenie za slová o spoluúčasti Poľska na zločinoch voči Židom vyškrtnú zo zákona

Archívna reportáž

VARŠAVA / V Poľsku schválili návrh vyškrtnúť tresty väzenia za slová o spoluúčasti Poľska na zločinoch voči Židom zo zákona. Návrh na zmenu predložila poľská vláda. Kontroverzná norma spustila vlnu kritiky zo strany USA a tiež emotívnu roztržku s Izraelom.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu vládny návrh na zmenu bránil so slovami, že Poľsko bude naďalej bojovať za hľadanie pravdy v súvislosti s holokaustom. "Tí, ktorí tvrdia, že Poľsko je zodpovedné za zločiny druhej svetovej vojny si zaslúžia trest," uviedol ešte vo februári Morawiecki. Dodal ale, že musia konať v medzinárodnom kontexte.

Norme, ktorú ešte vo februári prezident podpísal, kritici vyčítajú, že bráni v hľadaní historickej pravdy a že znemožňuje diskusiu o zločinoch, ktorých sa počas druhej svetovej vojny dopustili niektorí Poliaci. Poľská konzervatívna vláda ale tvrdí, že cieľom zákona je iba zabrániť poškodzovaniu dobrého mena krajiny. 

Podľa zákona mohol súd za používanie výrazu ako "poľské koncentračné a vyhladzovacie tábory" udeliť trest až tri roky väzenia. 

Kriticky sa voči zákonu ohradil nielen Izrael, ale aj Spojené štáty, ktoré hovorili o ohrození slobody prejavu. K dianiu vo svojej rodnej vlasti sa kriticky postavil aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Za neprijateľný ho označil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy