Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Trump a Putin sa stretnú už čoskoro v Helsinkách
Zdielať na

Trump a Putin sa stretnú už čoskoro v Helsinkách

MOSKVA / Rusko a USA sa dohodli na summite prezidentov Vladimira Putina a Donalda Trumpa. V stredu to oznámil zahraničnopolitický poradca ruskej hlavy štátu Jurij Ušakov po stretnutí Putina a Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona v Moskve. Rusko sa so Spojenými štátmi dohodlo na dátume a lokalite konania stretnutia prezidentov.

Čas, miesto konania a ďalšie detaily o summite sľúbili oznámiť Kremeľ a Biely dom vo štvrtok v spoločnom vyhlásení. tak aj urobili. Schôdzka ruského a amerického prezidenta sa uskutoční 16.júla v Helsinkách, uvádzajú zhodne Biely dom aj Kremeľ. Podľa ruskej agentúry TASS budú štátnici diskutovať o americko-ruských vzťahoch a tiež o medzinárodných témach.

Súčasťou summitu bude individuálne rokovanie prezidentov a stretnutie vyvrcholí spoločnou tlačovou konferenciou, priblížil Ušakov. Očakáva sa, že Trump a Putin vydajú spoločné vyhlásenie.

Ušakov okrem iného povedal, že Kremeľ bol spokojný s rokovaniami s Boltonom a popísal ich ako "konštruktívne a vecné". Rozhovory sa dotkli tém ako bilaterálne vzťahy, kontrola jadrových zbraní, situácia v Sýrii, ukrajinská kríza, vývoj situácie so Severnou Kóreou či odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom. Podľa Ušakova to sú témy, ktoré by mali ovplyvňovať aj program summitu. Na rokovaniach s Boltonom sa tiež objavila aj otázka údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016, čo Kremeľ opätovne poprel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy