Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Malá Isabela už nedýchala. Tri ženy neváhali ani chvíľu a pribehli jej na pomoc
Zdielať na

Malá Isabela už nedýchala. Tri ženy neváhali ani chvíľu a pribehli jej na pomoc

Zdroj: Blesk.cz

HOLEŠOVICE / Nebezpečná dráma sa odohrala na začiatku júna, kedy sa len štvorročná Isabela začala topiť. V tej chvíli išli okolo tri záchrankyne, ktoré neváhali ani sekundu a vytiahli malú Isabelu z vody. V piatok, 22. júna im Isabelina mama prišla osobne poďakovať.

Malá Isabela sa spoločne s otcom a staršou sestrou vybrali 6. júna na prechádzku. Keď došli k rybníku, mladšia sa chcela vykúpať zatiaľ čo otec so staršou hľadali kľúče. "Stále sa na ňu pozeral a potom zrazu už len videl, ako ju vyťahujú z vody. Traja anjeli ju vytiahli a začali poskytovať prvú pomoc. Keby nebolo ich, tak už asi nežije," povedala so slzami na kraji mama zachránenej Isabely. 

V tom čase išli okolo aj dve ženy Miroslava Lauferová a Iveta Vamberová. "Už sme so svojimi deťmi odchádzali, keď som si ju všimla. Plávala na hladine a mala neprirodzene potopenú hlavičku. Inštinktívne som išla do vody, hovorila som na ňu, ale nereagovala. Potom som zrýchlila a vytiahla som ju. Vtedy som už vedela, že je zle, lebo mala modrú tvár," opísala priebeh záchrany Iveta Vamberová. 

Medzitým sa už na brehu zhromaždil dav ľudí, ktorí pomáhali ako vedeli. Jeden pán zavolal medzičasom záchranku a medzi ľuďmi stála aj Martina Vanečková: "Videla som, ako pani nesie z vody dievčatko v bezvedomí. Nikto nekonal, preto som pribehla a začala s oživovaním. Mám to tak naučené, že je lepšie poskytnúť niečo, ako vôbec nič." Počas oživovania boli boli záchranárky v stálom spojení so zdravotníkmi prostredníctvom linky 155.

Peter Kolouch, riaditeľ pražskej zdravotnej záchrannej služby veľmi ženy chválil, za to, že postupovali presne podľa pokynov. "Vďaka tomu všetko vykašľala a fungovalo jej srdce. My sme ju potom previezli na ARO detskej nemocnice. Keď mi na druhý deň volali, že už tam neposlúcha, tak to bola tá najradostnejšia správa," s úsmevom dodal riaditeľ. 

Podľa hovorkyne Zdravotnej záchrannej služby, Jany Poštovej, Česi resuscitujú v 80 percentách skôr ako príde záchranná služba. Naopak v iných krajinách je to len 20 percent. 

Pozrite si reportáž o tom, ako mestský policajt zo Svitu spolu so svedkami zachránili život približne dvojročnému dieťaťu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy