Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Decembrová tropická búrka narobila veľké škody
Zdielať na
Zahraničie

Decembrová tropická búrka narobila veľké škody

Bilancia mŕtvych po tropickej búrke Oľga, ktorá sa prehnala Dominikánskou republiku, sa po záplavách blíži k minimálne 19 obetiam. Približne 35 tisíc ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Bilancia mŕtvych po tropickej búrke Oľga, ktorá sa prehnala Dominikánskou republiku, sa po záplavách blíži k minimálne 19 obetiam. Približne 35 tisíc ľudí zostalo bez strechy nad hlavou.

Nezvyčajná decembrová tropická búrka, ktorá sa už rozplynula do viacerých malých búrok, narobila rozsiahle škody.

"Následkami rozvodnenej rieky sa zrútilo niekoľko domov. Niektoré dokonca poschodové, čo dokazuje obrovskú silu tečúcej rieky. Zasiahnuté tiež boli poľnohospodárske územia a infraštruktúra. To je zatiaľ prvá bilancia," povedal prezident Dominikánskej republiky Leonel Fernandez Reyna.

Väčšina ľudí zahynula po tom, čo sa rieka vyliala zo svojho koryta a zaplavila časť Santiaga, druhého najväčšieho mesta krajiny, hneď po hlavnom meste Santo Domingo.

Podľa vyjadrení zasiahnutých obyvateľov miestne úrady ich varovali neskoro. "Bol som v posteli a okolo polnoci som začul požiarnicke sirény. Prišli, ale dosť neskoro. Bol som tu celý deň, povedali, že prídu okolo 11. hodine," povedal miestny obyvateľ.

Úrady varovali, že silné dažde budú pokračovať ďalších 24 hodín. Búrka Oľga zmietla zo sebou 3 mosty, zničila 6 896 domov a odrezala od civilizácie 76 dedín. Zapríčinila tiež rozsiahle výpadky prúdu.

Táto búrka je už druhou v poradí, ktorá v priebehu dvoch mesiacov zasiahla Dominikánsku republiku. Koncom októbra zabila tropická búrka Noel 89 ľudí, 42 je nezvestných a spôsobila miliónové škody na infraštruktúre a v poľnohospodárstve.

Zdielať na

Najčítanejšie správy