Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Každý piaty druh cicavcov je ohrozený
Zdielať na

Každý piaty druh cicavcov je ohrozený

Archívna reportáž

LONDÝN / Nový výskum odhalil aktuálny stav ohrozenia až 12 druhov cicavcov, ktoré sa tak dostali na prvý "červený zoznam" Spojeného kráľovstva.

Ohrozenie ovplyvňujú rôzne faktory ako zmena klímy, strata životného prostredia, používanie pesticídov či rôzne choroby. Napríklad populácie ježka či hryzca vodného za ostatných 20 rokov poklesli o takmer 70%. Na druhej strane vydra, kuna, lasica či jazvec sa rozširujú geograficky aj počtovo. Správa vedcov je podľa portálu BBC prvý prehľadný zborník o stave britských cicavcov za ostatné dve desaťročia.

Vedci skúmali viac ako 1,5 milióna biologických stôp 58. druhov pozemných cicavcov. Sledovali, či ich počty klesajú alebo stúpajú, kde všade sú rozšírené a aké majú vyhliadky do budúcnosti. Druhy potom zoradili podľa kritérií Medzinárodnej únie na ochranu prírody (International Union for Conservation of Nature, IUCN), podľa ktorých sa zostavujú aj celosvetové zoznamy ohrozených druhov.

Druh, ktorý je zaradený na "červenú listinu", je "ohrozený" a hrozí mu vyhynutie v priebehu najbližších desiatich rokov. Najvyšší stupeň ohrozenia je "kriticky ohrozený", ten získali tri druhy zvierat: mačka divá, netopier veľký a potkan čierny. Druhý najvyšší stupeň ohrozenia je "ohrozený", na zozname sa nachádzajú veverica obyčajná, bobor, hryzec vodný a netopier ucháč sivý. Nižší stupeň ohrozenia, "zraniteľný" získali jež, pĺšik lieskový, hraboš orknejský a netopiere večernica pozdná a uchaňa čierna

Profesorka Fiona Matthews, prezidentka Spoločnosti pre cicavce hovorí: "Toto je prvý prieskum o cicavcoch za posledných zhruba 20 rokov. Je zrejmé, že žijeme v krajine, ktorá sa enormne mení, staviame nové obydlia, nové cesty, nové železničné trate, mení sa aj poľnohospodárstvo - takže je veľmi dôležité, aby sme mali údaje na plánovanie zachovania divoko žijúcich druhov v Británii." Keďže niektoré druhy drobných mäsožravcov, ale aj srnec lesný či diviak sú na vzostupe, profesorka hovorí o "zmiešanom obraze". Profesorka dodáva: "Musíme teda nájsť cesty ako zabezpečiť, aby sa darilo všetkým divo žijúcim druhom."

Jednou z najlepších metód na ochranu ohrozených druhov je zvýšenie povedomia o nich:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy