Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kórejský polostrov bez jadrových zbraní. Trump s Kimom podpísali dohodu
Zdielať na

Kórejský polostrov bez jadrových zbraní. Trump s Kimom podpísali dohodu

SENTOSA / Americký prezident Donald Trumps s lídrom KĽDR Kim Čong-unom podpísali v Singapure spoločný dokument. Šéf Bieleho domu uviedol, že majú s Kimom skvelý vzťah. Vodca KĽDR ešte pred rokovaním podotkol, že cesta k historickej schôdzi nebola jednoduchá.

Americký prezident Donald Trump je pripravený začať novú kapitolu so Severnou Kóreou. Vyhlásil to počas tlačovej konferencie, ktorá sa konala po niekoľkohodinovom samite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

"Je potrebná skutočná zmena. Minulosť nemusí definovať budúcnosť," povedala hlava USA.

Trump takisto označil Kima za "veľmi talentovaného" a pozval ho na návštevu Bieleho domu, čo vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky prijal. Dátum však zatiaľ neurčili.

Sedemdesiatjedenročný rodák z New Yorku prisľúbil zastavenie spoločného vojenského cvičenia s Južnou Kóreou s tým, že USA tak ušetria veľa financií. 

​Kim Čong-un zas povedal, že zatvorí dôležité centrum na testovanie rakiet, čo Trump označil za "veľkú vec".

Nie je však známe, o akom konkrétnom mieste sa rozprávali. Dohodli sa na tom až po podpísaní spoločného dokumentu, v ktorom sa zaviazali budovať nový vzťah medzi oboma krajinami. Severná Kórea by podľa dokumentu mala vykonať kroky k denuklearizácii.

Americký prezident tiež prezradil, že nedávno chcel uvaliť na Severnú Kóreu v dôsledku jej jadrového programu ďalších 300 sankcií, no napokon s rozhodnutím počkal, pretože by podľa neho bol takýto krok pred ohláseným samitom "neúctivý".

Sľúbil tiež, že zruší súčasné sankcie, ak si bude istý, že "jadrové zbrane už nebudú zohrávať žiadnu rolu". Povedal, že kompletná denuklearizácia KĽDR bude trvať dlho, no zatlačí na krajinu, aby sa o to posnažila tak rýchlo, ako to bude možné po "technickej i fyzickej stránke".

​Do USA takisto prevezú pozostatky amerických vojnových zajatcov a tých, ktorí zomreli počas kórejskej vojny. "Ostatky vrátia naspäť. Tento proces začnú ihneď," dodal.

Lídri už naplánovali aj ďalšie stretnutie zástupcov krajín, ktoré sa podľa Trumpa bude konať na budúci týždeň a budú na ňom "rokovať o detailoch".

Miesto, presný dátum konania samitu, ani ktorí zástupcovia KĽDR sa na ňom budú podieľať, nie sú známe. USA budú zastupovať minister zahraničných vecí Mike Pompeo a poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton. Trump sa tiež vyjadril, že bude pravdepodobne potrebovať aj ďalšie stretnutie s Kim Čong-unom.

Samit sa konal na singapurskom ostrove Sentosa, kde si dvojica niekoľko ráz potriasla rukami. "Cítim sa naozaj výborne. Budeme mať skvelú diskusiu a dosiahneme veľký úspech," vyhlásil Trump počas prvého krátkeho stretnutia s novinármi. "Nebolo jednoduché sa sem dostať. Boli určité prekážky, no prekonali sme ich a sme tu," vyjadril sa na začiatku samitu Kim Čong-un.

​Dvojica sa najprv stretla len v prítomnosti svojich prekladateľov. Biely dom informoval, že schôdzka trvala 38 minút. Ďalej sa uskutočnili diskusia s ostatnými členmi delegácií a tiež pracovný obed.

V dnešných Ranných novinách sa zahraničná redaktorka Adriana Mikundová podrobne venovala summitu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy