Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakúsko zavrie sedem mešít a vykáže duchovných. Radikalizácia nemá v našej krajine miesto, tvrdia politici
Zdielať na

Rakúsko zavrie sedem mešít a vykáže duchovných. Radikalizácia nemá v našej krajine miesto, tvrdia politici

VIEDEŇ / Rakúsko uzavrie sedem mešít a vykáže zo zeme niekoľkých imámov financovaných zo zahraničia, oznámil kancelár Sebastian Kurz.

Od minulého roku stojí na čele rakúskej koalície Sebastian Kurz so svojou protiimigračnou stranou - Slobodná strana Rakúska. V najnovšom vyhlásení uviedol: "Paralelné spoločnosti, politický islam a radikalizačné tendencie nemajú v našej krajine miesto." Na druhej strane pripomenul, že Rakúsko je "zemou rozmanitosti" a slobodu náboženstva považuje za veľký výdobytok. 

Minister vnútra Herbert Kickl uviedol, že úrady momentálne preverujú približne 40 moslimských duchovných, pri ktorých prevláda podozrenie, že prijímajú peniaze zo zahraničia. Týmto spôsobom porušujú zákon z roku 2015, ktorý podobné konanie zakazuje. Podľa Kickla sa podozrenie potvrdilo už v dvoch vyšetrovaných prípadoch a imámi budú vykázaní. Na druhej strane zákon z roku 2015 zaviedol aj vysokoškolské teologické štúdium islamu a moslimovia majú aj právo na duchovnú starostlivosť v armáde, vo väznici alebo v nemocnici. 

Zo siedmych mešít, ktoré v Rakúsku zatvoria, sú štyri v hlavnom meste. "Sme ešte len na začiatku," prehlásil vicekancelár Heinz-Christian Strache.

Podľa odhadov rakúskeho ministerstva vnútra žije v Rakúsku, ktoré má približne 8,7 miliónov obyvateľov, približne sedemsto tisíc moslimov. V krajine je štyristo moslimským modlitební a mešít. 

Rakúsko nedávno opäť zaviedlo kontroly na hraniciach so Slovenskom.

  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy