Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krajiny Schengenu predĺžujú kontroly na hraniciach. Zmeny sa dotknú aj Slovákov
Zdielať na

Krajiny Schengenu predĺžujú kontroly na hraniciach. Zmeny sa dotknú aj Slovákov

BRATISLAVA / Predĺženia hraničných kontrol vo vnútri Schengenu nastane už o šesť mesiacov. Niektoré môžu znepríjemniť život aj Slovákom. Kontroly na svojich hraniciach napríklad predlžujú Rakúsko či Francúzsko. Proti sú viaceré európske krajiny, medzi nimi aj Slovensko.

Francúzsko aj Rakúsko odôvodňujú kontrolu svojich hraníc pretrvávajúcou hrozbou teroristických útokov a pašovaním ľudí. Tieto slová tlmočil kolegom rakúsky minister vnútra aj na poslednom marcovom stretnutí v Bruseli. "Je veľa dôvodov na predĺženie hraničných kontrol, najvážnejší je ohrozenie verejnej bezpečnosti. Máme vysokú pravdepodobnosť teroristickej hrozby, ktorú nesmieme podceňovať," uviedol rakúsky minister vnútra Herbert Kickl. 

Pozícia Slovenska je v tomto dlhodobo jasná, únia by sa mala zamerať na ochranu svojich vonkajších hraníc viac ako na vnútornú ochranu Schengenu. "Dlhodobo fungujú a majú zabehnutý ten systém veľmi dobre," povedal hovorca Ministerstva vnútra Petar Lazarov. "Ak by k tomu pristúpili aj ďalšie krajiny, potom by to bol návrat späť k pôvodným domácim hraniciam a absolútny rozklad celého schengenského priestoru," uviedol premiér Peter Pellegrini. 

Okrem Francúzska a Rakúska majú podobné kontroly aj Nemci, Dáni, Švédi či Nóri, ktorí ale nie sú v únii. "V oblasti migrácie sme dosiahli mnohé pokroky, ale stále to ešte nie je zabezpečené. Musíme nájsť nejaké konečné a stále riešenie, a to bude úloha na najbližšie roky, možno desaťročia," povedal bývalý nemecký minister vnútra Thomas de Maizere. 

Podľa Slovenska to nie je riešenie. V tom prípade by sa mala strážiť celá zelená hranica. Takto to migrantov a teroristov podľa nášho ministerstva nezastaví. Dotknuté štáty to, ale nezaujíma. Dobrou správou je, že Rakúšania sa momentálne nechystajú so Slovenskom zaviesť stále hraničné kontroly. "Robia policajné kontroly blízko hraníc a nemalo by to obmedzovať priechodnosť hraníc," dodal Lazarov. 

Predĺženie o polroka znamená kontroly vo vnútri Schengenu do októbra. To by mohlo znepríjemniť život dovolenkárom smerujúcim na juh k moru, najmä keby to brali Rakúšania priveľmi vážne. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy