Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Británia chce Skripaľovi a jeho dcére poskytnúť novú identitu. Chcú ich chrániť
Zdielať na

Británia chce Skripaľovi a jeho dcére poskytnúť novú identitu. Chcú ich chrániť

Archívna reportáž

LONDÝN / Veľká Británia zvažuje, že ponúkne bývalému ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Júlii novú identitu a život v Spojených štátoch. Krajina ich tak chce ochrániť pred ďalšími útokmi. Informoval o tom The Sunday Times.

Podľa The Sunday Times britská tajná služba MI6 rokovala so svojimi kolegami z americkej CIA o presídlení obetí útoku v Salisbury. "Ponúknu im nové identity," uviedol neidentifikovaný zdroj. Podľa britských vyšetrovateľov boli Skripaľovci vystavení bojovej látke novičok. V tomto týždni sa objavili informácie o tom, že agent Skripaľ už nie je v kritickom stave a jeho dcéra je už pri vedomí. 

Británia z otravy jednoznačne viní Rusko, ktoré ale vinu odmieta. Incident vyvolal diplomatickú krízu, mnoho spojencov Británie stiahlo z Ruska časť svojho diplomatického zboru. Moskva na to reagovala odvetnými krokmi. 

Británia sa podľa médií bude snažiť zaistiť bezpečnosť Skripaľovcom tým, že ich presídli do niektorej z úzko spolupracujúcich krajín aliancie Five Eyes. Tá okrem Británie zahŕňa aj USA, Kanadu, Austráliu a Nový Zéland. "Zrejmou voľbou k presídleniu je Amerika, pretože tam je menej pravdepodobné, že budú zabití a je jednoduchšie ich tam s novou identitou ochrániť," uviedol zdroj z britských tajných služieb. 

Slovensko z Ruska diplomatov nestiahlo

Slovenská diplomacia sa rozhodla nestiahnuť z Ruska pôsobiacich diplomatov, no jedného z nich zavolala na Slovensko, aby o informácii informoval. "Chápem Lajčáka, že je v ťažkej situácii, lebo patrilo by sa byť solidárny s ostatnými krajinami Európskej únie, na druhej strane Veľká Británia nepredložila dôkazy o tom, že to boli naozaj Rusi. Porušuje sa princíp prezumpcie neviny, takže ja s tým tiež mám problém. Väčšina sa pridala k vyhosteniu, pre mňa osobne by bolo dôležitejšie netrhať partiu, ale odsúdiť niekoho bez dôkazov považujem za veľmi nebezpečné," uviedol v nedeľu predseda strany SaS Richard Sulík v diskusnej relácii TA3. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy