Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Francúz chce zdolať Pacifik. Denne bude musieť plávať až 9 hodín
Zdielať na

Francúz chce zdolať Pacifik. Denne bude musieť plávať až 9 hodín

BRATISLAVA / Keď preplával Atlantický oceán a jeho výkon neuznali ako jeden z Guinessových rekordov, povedal, že sa už na niečo podobné nikdy nenechá nahovoriť. Po 20 rokoch však Francúz Ben LeComte svoje rozhodnutie zmenil. Tento týždeň odštartoval plaveckú púť cez Pacifik.

Francúza čaká 9 100 kilometrov, denne 8-9 hodín plávania. Nepredstaviteľný výkon pre mnohých. Ak sa mu to podarí, bude prvý na svete. Ben LeComte sa na svoju poriadne dobrodružnú cestu vydal z japonského Tokia a podľa plánu by po šiestich mesiacoch mal preplávať Pacifik a ocitnúť sa v cieli v San Franciscu.

"Osem hodín denne fyzicky pracovať a pol roka vkuse... Držíme palce všetci, ale je to čistá šialenosť," opisuje Zoltán Makai, ktorý preplával La Manche ako jednotlivec aj člen štafety. 

Päťdesiatročný odvážlivec má 9-členný sprievod, ktorý na neho bude dozerať z lode a starať sa o prípravu jeho stravy. Denne má skonzumovať 8 000 kalórií.
"No najpodstatnejšia bude hlava. Psychika je to, čo vás môže hnať dopredu, ale aj donútiť skončiť zo dňa na deň," hovorí Ben LeComte.

"Budú využívať prúdenia oceánu, čo pomáha a plavec bude v neopréne a bude mať aj plutvy. To, samozrejme, neznižuje hodnotu toho výkonu," povedeal Makai. Na Francúza totiž číha množstvo nebezpečenstiev: nielen studená voda oceánu, ale nepredvídateľné zmeny počasia či žraloky.

"Napriek tomu všetkému som sa posledné dni cítil tak trošku ako tiger, ktorého majú po dlhej dobre vypustiť z klietky," hovorí LeComte. Ak sa odhodlanému diaľkovému plavcovi podarí splniť svoj plán a preplávať Pacifik, dá sa predpokladať, že ho dlhé roky nikto ani len nenapodobní. "Už len natrénovať na La Manche je taká dvojročná Odysea, keď človek musí denne preplávať 3-4 hodiny. A je to aj veľmi veľa peňazí," vysvetľuje Makai. Aj to je jeden z dôvodov, prečo na Slovensku máme len zopár takých, ktorí si trúfli zvládnuť vody v niektorej z úžin. "Ak to mám dobre spočítané, bolo šesť kanálnikov cez La Manche. Zuzka Jusková bola prvá žena zo Slovenska. Zopár Slovákov preplávalo Gibraltársku úžinu a ostatné zatiaľ neevidujeme," dodal Zoltán Makai.

Slovensko má juniorského majstra sveta v plutvovom plávaní. Pozrite si rozhovor s týmto mladým talentom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy