Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump hrozí clami na automobily. Ohrozuje aj slovenské automobilky
Zdielať na

Trump hrozí clami na automobily. Ohrozuje aj slovenské automobilky

WASHINGTON/BRUSEL / Uvalením ciel na oceľ a hliník, ktoré Únia označila za neprijateľné, sa vyhrážky Donalda Trumpa nekončia. Práve v čase posledných pokusov o odvrátenie ciel na kovy vyhlásil, že chce vytlačiť nemecké automobilky z amerických ciest. Najväčším zamestnávateľom na Slovensku je práve nemecká automobilka.

Podľa nemeckej tlače Donald Trump na návšteve u prezidenta Macrona v apríli povedal, že bude vo svojej obchodnej politike pokračovať, kým po piatej Avenue neprestane chodiť posledný Mercedes Benz. 

Najväčším vývozcom áut zo štátov Európskej únie do USA je Nemecko. Kontroluje 90 percent trhu s prémiovými modelmi. Na prepočet HDP sme ale favoritom my, Slováci. "Automobily sú náš primárny export. Každé takéto clo ten export sťaží," uviedol ekonóm SAV Vladimír Baláž. 

Americký prezident postupuje rovnako aj pri kovoch. Ministra obchodu požiadal, aby zvážil či dovoz áut neohrozuje národnú bezpečnosť. Nemcov to ale rozčúlilo. "Spýtal som sa ministra zahraničných vecí, Mike, nemôžete myslieť vážne, že nemecké autá ohrozujú vašu národnú bezpečnosť. Práve naopak, nemecké autá robia americké cesty bezpečnejšími," uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. 

Nemecké automobilky predstavujú aj bezpečnejší pracovný trh. Do Ameriky nielen vyvážajú, ale tam aj investujú. "Mercedes Benz zamestnáva ľudí v USA a zvyšuje čísla amerického exportu. Má veľký závod v Alabame. Je veľmi ťažké a zložité vedieť ako Trump uzavrie tento kruh," povedala analytička Rabobank Jane Foley. 

Ideálne by bolo, keby sa kruh uzavrel bez ciel. Najviac ohrozené sú totiž značky Audi a Porsche, ktorých luxusné modely sa v USA nevyrábajú. Montujú sa totiž v bratislavskom Volkswagene. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy