Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Objednané raňajky, obed aj večera. Vaše dobroty doručí dron
Zdielať na

Objednané raňajky, obed aj večera. Vaše dobroty doručí dron

ŠANGHAJ / Drony môžu pomáhať oveľa viac než len s nakrúcaním videa z miest, kde sa človek len tak jednoducho nedostane. Napríklad si predstavte, že by vám namiesto kuriéra s donáškou jedla priletel obed na drone. V Číne už takúto vymoženosť vyskúšali.

Zatiaľ sa jedlo na drone doručuje len v priemyselnom parku s rozlohou 58 km2, no spoločnosť, ktorá prišla s týmto nápadom, plánuje expandovať. "Ak sa dopyt po donáške jedla bude stále zvyšovať, nebudeme mať dosť kuriérov," tvrdí vývojár Ma Longjia.

Je to v podstate jednoduché. Objednané jedlo Vám reštaurácia naloží do škatule pod dronom, ktorý vám ju doručí až pred dvere. Takto dokáže odviezť až 5 kg jedla. Najväčšou výhodou je podľa tvorcov skrátenie času donášky. Drony totiž nevedia, čo je to trčať v zápche. "Nemusíme hľadať najrýchlejšiu cestu podľa dopravy. Naše cesty vedú nad ulicami, lesmi, či riekami," hovorí Ma Longjia.

Ďalšou výhodou pre zákazníka je aj zníženie ceny donášky. Benzín a pracovná sila sa totiž odratávajú. Čínska spoločnosť plánuje v budúcnosti pokryť takýmto dovozom až 70% svojich objednávok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy