Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Napätie stúpa v 18 krajinách, hrá sa o obrovský balík. Výhra je opäť na maxime, až 90 miliónov eur
Zdielať na

Napätie stúpa v 18 krajinách, hrá sa o obrovský balík. Výhra je opäť na maxime, až 90 miliónov eur

BRATISLAVA / Kúpiť si jachtu, dom alebo pomôcť charite? Pre väčšinu z nás je to iba sen, no pre niekoho možno už čoskoro realita, hraničiaca so zázrakom. Pri výhre v lotérii je to možné, najmä ak jej výška dosahuje neuveriteľných 90 miliónov eur. Stačí mať na tikete tie správne čísla.

V 18 krajinách Európy opäť stúpa napätie. Hrá sa totiž o nemalé peniaze. Len u nás každý týždeň pokúša šťastie takmer 200 tisíc ľudí. "V čase hry o 90 mil. eur sa toto číslo až zdvojnásobí," potvrdil Rastislav Čépe, hovorca TIPOS. Najvyšší Eurojackpot padol už trikrát, dosiaľ sa to však ani raz nepodarilo Slovákovi. „Ak by hráč zo SR vyhral fantastických 90 mil. eur, určite nemusí kvôli tomu zháňať kamión. Ale tie peniaze mu budú pripísané na jeho bankový účet," tvrdí Čépe.

A to v plnej výške, keďže táto suma nepodlieha dani. Nie nadarmo sa hovorí, že malé peniaze, malé problémy a tie veľké, veď to poznáte... Stať sa z noci do rána multimilionárom je zmena, ktorá môže zamávať aj silnými povahami. Nie každý ju preto psychicky unesie. „To je pre veľa ľudí obrovský šok, radosť, všetky tie emócie,“ potvrdil Milan Repka, finančný coach Brokeria.

„Tá výhra je čarovná tým, že je to prekvapenie, takže je to taká veľmi silná a nečakaná emócia," vysvetľuje psychologička Monika Longauerová. O peniaze sa však treba vedieť aj starať. Mať ich len uložené v banke totiž nestačí, najmä pri aktuálne takmer trojpercentnej inflácii. „Čo pri 90 mil. znamená takmer 2,6 milióna, že klient stratí, ak by sa o tie peniaze nestaral,“ dodáva odborník Repka.

Financmajstri radia, najskôr si trochu užiť, potom premýšľať, zbytočne sa nechváliť a najmä rozložiť riziko. S výškou bohatstva priamo úmerne rastie aj počet takzvaných kamarátov. Ak si výherca nedá pozor, môže sa nechtiac zmeniť na pojazdnú banku.

Po prvotnom nadšení totiž zvykne prísť realita. „Obrovské stresy, ktoré potrebuje človek spracovať niekoľko rokov,“ vysvetľuje Longauerová. Dá sa ich však aj zbaviť, ideálne spolu s peniazmi. Tu je jednoduchý recept od okoloidúcich: „Možno by sme niečo darovali na charitu, alebo kúpili pre deti, ktoré nemajú.“ „Niečo by som rozdala rodine, známym, podporila charitu.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy