Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prezident Kiska sa posadil pred maturitnú komisiu
Zdielať na

Prezident Kiska sa posadil pred maturitnú komisiu

BRATISLAVA / Stres, smútok, ale aj veľká eufória. Takto nejako vyzerajú ostatné dva týždne pre našich maturantov. Ešte pred tým, ako maturity oficiálne skončia, si skúšku dospelosti rozhodol opäť zopakovať prezident. Času na zopakovanie učiva mal pomenej, a tak prezidentov maturitný reparát po rokoch nedopadol najlepšie.

V stredu sa prezident vybral do jedného z bratislavských gymnázií, aby svojou účasťou podporil mladých maturantov a to nielen slovom. Skúšku dospelosti sa rozhodol zopakovať spolu s nimi. "Postavil som sa pred učiteľskú komisiu, predložil som preukaz, vytiahol som si otázku. Nič nebolo vopred dohodnuté. Povedal som si, že to skúsim," vraví prezident.

Nebolo to veru jednoduché. Otázka číslo 30 znela: "Charakterizujte hovorový štýl a jeho útvary so zameraním na rozprávanie. Objasnite jazykovedné snahy Bajzu, Bernoláka a Štúra a ich odraz v tvorbe jednotlivých autorov. Porozprávajte o ich vecnej a umeleckej literatúre.“ Andrej Kiska mal čo robiť. Učiteľky sa mu dokonca snažili našepkať a naviesť ho, ale veľmi mu to nepomohlo. "Skutočnou maturitnou skúškou by som veru neprešiel. Viac by som si možno trúfal na matematiku alebo fyziku, ako prezident aj na občiansku náuku alebo dejepis," hovorí s úsmevom Kiska.

"Málokto, alebo menej žiakov maturuje z prírodovedných predmetov ako je matematika a fyzika, obľúbené sú dejepis, občianska náuka a jazyky," vysvetľuje členka maturitnej komisie Kamila Ulmanová. Ako si počínalo viac ako 42 000 maturantov v tomto roku bude známe až v piatok. 

Viacero profesijných združení sa na ministerstvo školstva obracia s problémom nedostatku absolventov matematiky. V budúcnosti preto možno budú musieť žiaci z tohto predmetu maturovať povinne. "Zvažujeme zaradenie matematiky ako povinného maturitného predmetu," vyjadrila sa Ria Feik Achberger z tlačového oddelenia ministerstva školstva. 

Prezident maturantom zaželal ešte všetko dobré a hlavne, aby si vybrali kvalitné vysoké školy. "A keď pôjdete na vysoké školy do zahraničia, prosím, nezabudnite sa vrátiť na Slovensko. Pomôžte nám posunúť Slovensko dopredu," dodal Kiska na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy