Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sergej Lavrov je v Pchjongjangu, Kim Jong-Čchol zasa vo Washingtone
Zdielať na

Sergej Lavrov je v Pchjongjangu, Kim Jong-Čchol zasa vo Washingtone

PCHJONGJANG / Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok pricestoval na rokovania do Severnej Kórey. Po príchode do Pchjongjangu sa stretol so severokórejským šéfom diplomacie Ri Jong-hoom. S ním podľa skoršieho vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia prediskutuje bilaterálne otázky aj celkovú situáciu na Kórejskom polostrove. Detaily programu Lavrovovej návštevy Severnej Kórey nie sú známe.

Lavrovova návšteva sa koná pred plánovaným historickým summitom medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý by sa mal konať 12. júna v Singapure, a je vnímaná ako pokus Moskvy uistiť sa, že ju vypočujú pri pokusoch Severu diplomaticky sa zblížiť s Washingtonom, Soulom a Pekingom.

​​Aj napriek tomu, že Rusko so Severnou Kóreou susedí a majú relatívne priateľské vzťahy, krajina zostala v úzadí, keď sa Kim začal angažovať v zlepšení diplomatických vzťahov krajiny. Severokórejský vodca sa už tento rok dva razy stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom i s juhokórejskou hlavou štátu Mun Če-inom.

Podpredseda Ústredného výboru severokórejskej komunistickej Kórejskej strany práce Kim Jong-Čchol pricestoval v stredu do New Yorku. Ide o najvýznamnejšiu návštevu severokórejskekého predstaviteľa v USA za posledných 18 rokov. Kim Jong-Čchol je bývalý šéf vojenskej tajnej služby Severnej Kórey a jeden z najbližších spolupracovníkov vodcu Kim Čong-una.

​Po príchode sa navečeral s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom a vo štvrtok oboch čakajú rokovania. Týkať sa budú prípravy možného summitu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kimom. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy