Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V uliciach začalo platiť obmedzenie pre naftové vozidlá. K zákonu sa plánuje pridať aj Berlín
Zdielať na

V uliciach začalo platiť obmedzenie pre naftové vozidlá. K zákonu sa plánuje pridať aj Berlín

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecký spolkový správny súd upresnil pravidlá vjazdu naftových vozidiel do miest. Rozdiely nastali v jednotlivých uliciach, ktoré môžu okamžite vyhlásiť zákaz vjazdu alebo k zákazu príde podľa množstva vypúšťaných škodlivín.

Čistota ovzdušia sa síce v Nemecku postupne zlepšuje, ale približne 70 miest stále prekračuje povolenú európsku maximálnu koncentráciu NO2. K uzávierke dvoch hlavných ulíc by ešte počas mája mali pristúpiť mestá Hamburg, Mníchov a Stuttgart. Zákaz vjazdu naftových vozidiel zvažuje do roka 2019 aj Berlín. 

O zákaze vjazdu naftových vozidiel rozhodol pred troma mesiacmi Spolkový správny súd v Lipsku. K zákonu, ako odôvodnenie, vydali aj 30-stranový dokument. "Takéto obmedzenia, čo do intenzity, neprekračujú iné zákazy umožňované cestným zákonom, s ktorými musia motoristi vždy počítať a prijať ich," uviedol súd.

Pre kabinet kancelárky Angely Merkel by to mohol byť ale problém. Zákaz totiž ovplyvní celý automobilový priemysel, s ktorým má jej kabinet údajne pevné väzby. V Nemecku je registrovaných asi 15 miliónov osobných naftových áut, ale len 2,7 milióna z nich spĺňa najnovšie európske emisné štandardy Euro 6. 

Pozrite si archívnu reportáž o cene nafty a benzínu na rok 2018:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy