Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rýchlostná cesta R1 už nie je len pre vodičov. Na odpočívadlá umiestnili včely samotárky
Zdielať na

Rýchlostná cesta R1 už nie je len pre vodičov. Na odpočívadlá umiestnili včely samotárky

NITRA / Päťdesiatdva kilometrov rýchlostnej cesty R1 v okolí Nitry už nepatrí iba vodičom, ale aj včelám. V okolí totiž umiestnili úle aj s včelími rodinami. Pre takzvané včely samotárky zas vyrobili unikátny hotel. Okoloidúci sa však ich prípadného útoku obávať nemusia.

Unikátnym včelím hotelom, sa inšpirovali aj v zahraničí. Na odpočívadlách rýchlostnej cesty R1 sú momentálne dva a slúžia pre včely samotárky. Nájdu tam dočasné útočisko. Majú tu útroby, kde môžu naklásť vajíčka alebo si oddýchnuť. Nie sú útočné žijú samotársky a nie v kolóniách. Včely samotárky môže mať doma ktokoľvek. Stačí na to aj zmenšený model podobného hotela. Na výbavu domčeka stačia napríklad tehly konáre či slama.   

V okolí rýchlostnej cesty nie sú iba včelie hotely, ale aj niekoľko úľov. "Dvadsať úľov by malo priniesť 1,5 milióna včiel. Včely sa budú starať až o 25 tisíc hektárov pôdy, ktorá je v okolí 52 kilometrového úseku. Umiestnené sú tak, že vodičom nehrozí nič. Koridor pôjde mimo hlavnej cesty, lebo je to pre ne bariéra,"  uviedol včelár David Turčáni. 

O všetko sa budú starať miestni včelári. Strach netreba mať ani z medu, aj keď sú úle v blízkosti frekventovanej cesty, a tým pádom aj výfukových plynov. "Včela je skvelý indikátor životného prostredia a vie odbúravať škodliviny a vyhľadáva kvalitné zdroje," pokračoval včelár. 

"Plánuje sa robiť aj unikátny výskum, ktorým by sa malo zistiť, aké je kvalita ovzdušia v regióne," dodala na záver Mia Bajáková, hovorkyňa spoločnosti Granvia. Na výskum postačí peľ, vzorky medu a vosku, ktoré pôjdu následne na rozbor. 

Pozrite si archívnu reportáž o falošnom mede: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy