Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Islamský štát sa chystá zaútočiť na Európu, a to komplexnejšie. Myslí si to šéf britskej tajnej služby
Zdielať na

Islamský štát sa chystá zaútočiť na Európu, a to komplexnejšie. Myslí si to šéf britskej tajnej služby

Archívna reportáž

EURÓPA / Islamský štát chce podľa britskej tajnej služby MI5 spáchať v Európe zničujúce a omnoho komplexnejšie útoky. V pondelok pred aktivitou tejto teroristickej skupiny varoval šéf MI5 Andrew Parker, uviedlo BBC. Plány teroristov dal Parker do súvislosti s pomstou za stratu územia na Blízkom východe, kde skupina utrpela porážku.

Šéf britskej tajnej služby Andrew Parker na stretnutí šéfov európskych tajných služieb v Berlíne zdôraznil, že od atentátu na Westminsterskom moste z 22. marca 2017, sa vo Veľkej Británii podarilo odvrátiť ďalších 12 teroristických útokov. Celkovo sa od roku 2013 podarilo zabrániť 25 atentátom. Andrew Parker dal vo svojom prejave najavo, že je presvedčený o schopnosti sa vysporiadať s týmito hrozbami, a to vďaka sile a odolnosti demokratického systému, odolnosti spoločnosti a hodnotám, ktoré zdieľame s európskymi partnermi. Informovala o tom BBC. 

"Je nutné, viac ako kedykoľvek predtým, aby európske tajné služby lepšie spolupracovali," pokračoval v prejave, "Dnešná spolupráca tajných služieb sa nedá porovnať s tým ako to vyzeralo pred 5 rokmi," dodal na záver. Parker taktiež hovoril o prípade dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, ktorý bol otrávený 4. marca v Salisbury. Za útok odsúdil Rusko a obvinil Kremeľ z flagrantného porušovania medzinárodného práva, kedy použil nervový jed. 

Pozrite si archívnu reportáž o kontrole na hraniciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy