Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tomio môže byť podľa novinárov Pitomio, rozhodol o tom súd
Zdielať na

Tomio môže byť podľa novinárov Pitomio, rozhodol o tom súd

PRAHA / Stačí, aby to bola oprávnená kritika a novinári môžu použiť svoj novotvar "Pitomio". Podpredseda českej Poslaneckej snemovne Tomio Okamura sa na súd obrátil potom, ako týždenníku Reflex opakovane použili túto kontroverznú prezývku, ktorá je spojením českého slova pitomec a jeho mena.

Tomio Okamura sa na súd obrátil potom ako opakovane v týždenníku Reflex ešte v roku 2013 použili v spojitosti s jeho menom označenie Pitomio. Týždenník sa síce Okamurovi ospravedlnil na webe, ale odškodné mu neuznal. Okamura podal aj dovolanie, ale nebolo mu to nič platné. Justícia navyše vo všeobecnej rovine pripustila, že novinári môžu označenie "Pitomio" použiť v rámci oprávnenej kritiky.

​Dovolanie politika bolo podľa hovorkyne súdu v Prahe, Markéte Puci, ktoré poskytla ct24 čiastočne zamietnuté a čiastočne odmietnuté. Navyše súd uznal, že expresívne a nelichotivé výrazy médiá nemajú proti politikovi používať samoúčelne. V prípade, že ide o legitímnu kritiku konkrétnych postojov, či výrokov, vtedy je možné tento novotvar použiť.

Súd prihliadal na to, ako sa Okamura mediálne prezentuje sám. Vystupuje údajne provokatívne, propaguje politickú nekorektnosť, rád volí silné slová a snaží sa pôsobiť kontroverzne. "Ide síce o výraz expresívny a nelichotivý, ale nie je a priori vulgárny, pričom fakticky je možné pre neho nájsť oporu v obsahu článku, ktoré popisujú, prečo sú myšlienky žalujúceho potenciálne spoločensky nebezpečné a prečo ich potom možno považovať s istou dávkou novinárskej skratky za hlúposti," citoval server Lidovky.cz rozhodnutie odvolacieho súdu.

Podobne sa súdy nedávno vyjadrili aj v Rakúsku. Tam uznali zasa občanom právo ukazovať politikom prostredník ako nesúhlas s ich politikou.

Výraz Pitomio sa časom z Reflexu rozšíril a objavuje sa už aj v iných českých médiách, napríklad v Lidových novinách, či v Eure.

Kauzu vyvolal vztýčený prostredník aj v Českej republike. Určený bol pre zmenu prezidentovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy