Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prídavky na deti vyplácané z Rakúska na Slovensko majú klesnúť o vyše tretinu
Zdielať na

Prídavky na deti vyplácané z Rakúska na Slovensko majú klesnúť o vyše tretinu

BRATISLAVA / Prídavky pre slovenských občanov pracujúcich v Rakúsku na ich deti žijúce na Slovensku by mali od začiatku budúceho roka klesnúť o vyše tretinu. Na štvrtkovom rokovaní výboru NR SR pre európske záležitosti to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Rakúska vláda totiž schválila návrh, aby sa prídavky na deti vyplácané do cudziny indexovali podľa úrovne životných nákladov v krajine pobytu dieťaťa.

 V prípade Slovenska by sa tak prídavky na deti od 1. januára budúceho roka znížili koeficientom 0,633, čo by znamenalo ich pokles o 36,7 %. Prídavok na dieťa v Rakúsku v súčasnosti dosahuje okolo 180 eur mesačne, na Slovensku je to 23,68 eura mesačne. "Výbor sa rozhodol podporiť iniciatívu vlády, aby sa rokovalo s Rakúskou republikou," tvrdí poslanec za SNS Jaroslav Paška.

V roku 2016 Rakúsko podľa ministra Richtera vynaložilo na vyplácanie prídavkov na deti žijúce na Slovensku 63,3 milióna eur. Po indexácii prídavkov podľa úrovne životných nákladov na Slovensku koeficientom 0,633 by výdavky Rakúska klesli na 40 miliónov eur, teda o 23 miliónov eur. "Je to diskriminácia na základe štátnej príslušnosti,“ povedal Richter. "Toto je téma, v ktorej koalícia aj opozícia ťahá za jeden povraz, pretože sa jedná o občanov Slovenskej republiky," súhlasí poslanec za SaS Martin Klus.

Slovensko k tomuto kroku podľa Richtera vyjadruje zásadne nesúhlasný postoj. Návrh rakúskej vlády podľa neho odmieta aj Česká republika, Poľsko a Maďarsko. Naopak, podporu Rakúsko získalo od Nemecka, Holandska, Írska a Dánska. "Ak by sme tento návrh prijali, je to začiatok konca Európskej únie,“ tvrdí Richter. Ak podľa neho v únii platí princíp rovnakých odmien za rovnakú prácu, musí platiť aj princíp rovnakých dávok sociálneho zabezpečenia. Rakúsko podľa Richtera kritizuje aj Európska komisia, podľa ktorej mobilní pracovníci majú mať nárok na rovnaké dávky bez ohľadu na ich bydlisko.

Minister práce a sociálnych vecí má záujem na tom, aby krajiny V4 mali v tejto otázke rovnaký, koordinovaný postup. Svoj postoj k tejto otázke vyjadril nedávno aj premiér Pellegrini na stretnutí s rakúskym kancelárom: "Otvorene a kriticky som sa vyjadril k plánu Rakúska zaviesť indexáciu rodinných prídavkov." Pellegriny dodal, že ak má byť rozdiel v prídavkoch, nech je rozdiel aj v odvodoch, ktoré pracujúci cudzinci v Rakúsku platia: "Vtedy to bude fér," tvrdí premiér.

Rakúska vláda schválila 2. mája tohto roka legislatívny návrh, podľa ktorého sa majú znížiť prídavky na deti žijúce v zahraničí. Od začiatku budúceho roka by mali rodinné prídavky pre rodičov pracujúcich v Rakúsku zodpovedať výške životných nákladov v ich domovských krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy