Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Laura Bushová bojkotuje drahokamy z Barmy
Zdielať na
Zahraničie

Laura Bushová bojkotuje drahokamy z Barmy

Zdroj: Randen Pederson

Chce tak zabrániť tomu, aby podporovali tamojší vojenský režimu.

Manželka amerického prezidenta Laura Bushová vyzvala klenotníkov a obchodníkov v USA, aby bojkotovali drahokamy pochádzajúce z Barmy a podporili tak opozíciu proti tamojšiemu vojenskému režimu.

Vyhlásenie americkej prvej dámy zverejnili v súvislosti s otvorením prehliadky drahokamov, ktorá začíná v najväčšom barmskom meste Rangúnu.

Obchod s drahokamami je pre barmskú vojenskú juntu jedným z hlavných zdrojov príjmov a pomáhajú vojenský režim udržovať u moci, uvedla Bushová.

"Každý kúpený, vybrúsený a predaný kameň z Barmy udržuje pri moci tamojší ilegálny, represívny režim... a dáva mu šancu pokračovať v prenasledovaní, zatýkaní a trestání mierumilovných aktivistov, ktorí sa usilujú o slobodu slova, vieru a zhromažďovaniu," stojí v jej vyhlásení.

Bushová uvítala rozhodnutie klenotnického združenia Jewelers of America, ktorého členmi sú napríklad i slavné firmy ako Tiffany či Cartier, ktoré sa už skôr rozhodli drahé kamene z Barmy nepoužívať.

Rozsiahle protesty proti vojenskému režimu v Barme začali v auguste v dôsledku združenia paliv. V septembri sa k demonštráciám pripojili aj vplyvní budhistickí mnísi a do ulíc vyšly desaťtisíce odporcov vládnucej junty.

Pri následnom zásahu armády zahynulo najmenej desať ľudí, nezávislé zdroje hovorí o väčšom počte obetí. Za mrežami sa ocitlo 3000 aktivistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy