Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Děčíne zabíjal jedovatý fenol, mimo chemičky sa ale nedostal
Zdielať na

V Děčíne zabíjal jedovatý fenol, mimo chemičky sa ale nedostal

DĚČÍN / V chemickom závode zabíjal jedovatý fenol. K úniku došlo vo štvrtok ráno a pri nehode zahynula najmenej jedna osoba. 16 zranených museli previezť na ošetrenie, z nich dve ženy museli hospitalizovať na jednotke intenzívnej starostlivosti.

K nešťastiu došlo vo štvrtok ráno v areáli spoločnosti Chemotex, ktorá sa špecializuje na výrobu priemyselnej chémie, kozmetiky a drogérie. Podľa hasičov a záchranárov sa jedovatý fenol mimo areál nedostal, so zásahom boli hotoví okolo obeda. Únik zranil celkovo 17 osôb, troch pacientov transportovali do nemocnice: „Jeden muž v ťažkom stave, ktorý bol resuscitovaný už na mieste havárie, na jednotke intenzívnej starostlivosti vo štvrtok popoludní zomrel. Dve ženy, ktoré se intenzívne nadýchali výparov fenolu, nemajú zjavné ťažkosti, avšak sú rovnako hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedol hovorca Krajskej zdravotnej nemocnice Ivo Chrástecký.

​Hasiči na miesto nehody vyrazili o 7:43 ráno a zamedzili ďalšiemu úniku látky. A vďaka tomu: „K úniku nebezpečných látok do ovzdušia mimo areál firmy nedošlo a toto riziko nehrozí nehrozí,“ uistila hovorkyňa krajskej polície Veronika Hyšplerová. Prípadom sa zaoberajú kriminalisti z Děčína.

V kritickom stave po úniku podľa blesk.cz zostávajú dvaja ľudia - vodič nákladného auta a externý pracovník.

Riaditeľ Chemotexu Jozef Urbánek tvrdí, že fenol spoločnosť využíva pri výrobe chemických špecialít. Výroba je momentálne zastavená. V Chemotexe pracuje približne 90 ľudí. Väčšinu jeho produktov tvoria tenzidy, detergenty, chemikálie pre strojárstvo, stavebný, textilný, papierenský priemysel a chemické špeciality.

Fenol je jedovatá bezfarebná látka, ktorá je leptavá pre tkanivá. Rýchlo sa vstrebáva, poškodzuje pečeň aj obličky, tiež dýchaciu sústavu a obehový systém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy