Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EÚ chce zaviesť víza pre Britániu, dotkne sa to aj iných krajín
Zdielať na

EÚ chce zaviesť víza pre Britániu, dotkne sa to aj iných krajín

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska únia chce, aby Briti po brexite pri návšteve akejkoľvek členskej krajiny platili víza. Suma, ktorú by za víza zaplatili je necelých 7 eur. EÚ plánuje túto povinnosť rozšíriť medzi všetky ostatné krajiny, ktoré sú mimo Európskeho hospodárskeho priestoru.

Povinnosť víz začne pre Britániu platiť v prípade, že sa rozhodnú opustiť colnú úniu v EÚ. Schválené víza budú platné po dobu 3 rokov alebo pokiaľ ich žiadateľom neskončí platnosť pasu. Anulované môžu byť v prípade, že sa dotyčná osoba dostane na zoznam podozrivých. 

Briti budú musieť pri ich žiadaní odpovedať na rôzne otázky týkajúce sa ich osobných údajov, zahraničných ciest či bezúhonnosti. Svoju žiadosť budú môcť vyplniť v online aplikácii. Vstupný poplatok navrhol úrad Európskeho systému cestovných povolení. Ide mu hlavne o to, aby zabránili nelegálnej migrácií a voľnému pohybu zločincov. EÚ pritom dúfa, že to pomôže niekoľko miliardovému rozdielu v rozpočte, ktorý jej po brexite zostane. 

SITA

​Povinnosť víz sa bude týkať všetkých krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie. Veľká Británia bude medzi tieto krajiny platiť až od 29. marca 2019. EÚ ale spomenula, že pokiaľ zostanú v colnej únii alebo sa dohodnú na iných podmienkach, tejto povinnosti sa vyhnú. Vybavenie víz by malo trvať len niekoľko minút, pričom ak nastanú komplikácie doba čakania môže byť až mesiac. Premiérka Theresa May pripomenula, že aj britské hranice budú kontrolované. Týmto krokom taktiež plánuje zamedziť voľný vstup do krajiny. 

Pozrite si archívnu reportáž o bezpečnosti krajín EÚ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy