Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedca, ktorý je za výrobou Novičoku, v Rusku zrazilo auto
Zdielať na

Vedca, ktorý je za výrobou Novičoku, v Rusku zrazilo auto

Archívna reportáž

ANAPA / Ruského vedca Vladimíra Ugleva zrazilo auto neďaleko jeho domu len pár dní potom, čo prišiel s tvrdením, že pomáhal vyvinúť novičok, ktorý takmer zabil Skripaľovcov. Vo vážnom stave ho sanitka previezla do nemocnice.

Vladimír Uglev prechádzal cez  priechod pre chodcov, keď do neho neďaleko jeho domu v meste Anapa ležiacom pri Čiernom mori vrazilo auto, píše portál Daily Mail. Utrpel poranenia hlavy, pravej ruky a pravej nohy. Do nemocnice previezli 71-ročného vedca v stabilizovanom stave, čakalo sa na výsledky skenu mozgu. Uglev tvrdí, že auto vôbec nespomalilo a pokračovalo po ceste v plnej rýchlosti.

Uglev bol už takmer na druhej strane cesty, keď ho auto zrazilo. V poslednej chvíli skočil na obrubník, aby sa neskočil pod kolesami auta, no aj tak narazil do čelného skla a rozbil ho. Vodičom auta bol 70-ročný obyvateľ toho istého mesta a malo ísť skutočne o nehodu, po náraze s autom zastavil a počkal na políciu.

Stalo sa to necelý týždeň potom, čo Uglev tvrdil, že za pokusom o vraždu Skripaľovcov bolo určite Rusko. Povedal, že sa podieľal na výrobe nervovo paralytickej látke A-234, známej ako novičok. Dialo sa tak v tajnom sovietskom laboratóriu v meste Šichany neďaleko Saratova, ktoré je dodnes aktívne.

Tvrdí, že Skripaľovci prežili len vďaka tomu, že ich zasiahla len malá dávka. "Súdiac podľa testovanej vzorky, mohlo ísť o várku vyrobenú mojimi rukami. Má veľmi dlhú životnosť, v podstate nemá termín expirácie," tvrdí Uglev. Dodal, že novičoku sa vyrobilo len necelých 100 kíl a nikdy sa nezačal vyrábať masovo. To množstvo by však aj tak stačilo na usmrtenie stoviek až tisícov ľudí a Uglev si myslí, že minimálne v tucte prípadov aj bol jed použitý.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy