Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vrah švédskej novinárky Kim Wall je vinný. Dostal najvyšší možný trest
Zdielať na

Vrah švédskej novinárky Kim Wall je vinný. Dostal najvyšší možný trest

Archívna reportáž

KODAŇ / V Dánsku v stredu odsúdili na doživotie konštruktéra ponorky Petera Madsena. Súd ho uznal vinným z mučenia a z vraždy švédskej novinárky Kim Wall.

Polícia obvinila dánskeho vynálezcu Petra Madsena z vraždy švédskej novinárky Kim Wall v polovici januára tohto roka. Tá sa nalodila na vynálezcovu ponorku v auguste 2017, aby s ním spravila rozhovor. Prokuratúra obvinila Madsena z vopred plánovanej vraždy a zneuctenie tela novinárky. Prokurátor obvinil Petra Madsena z vopred plánovanej vraždy, z naporcovania a "z mimoriadne nebezpečných sexuálnych aktov iných ako súlož." Bezhlavé telo švédskej novinárky Kim West vyplavilo more pri pobreží neďaleko Kodane. Jej hlavu a nohy našli neskôr. Madsen spočiatku popieral, že by ženu zabil a vravel, že išlo o nešťastnú náhodu.

Štyridsaťsedemročný Madsen, ktorý pri čítaní verdiktu potichu stál, tvrdí, že Wall zomrela pri nehode. Priznal sa len k tomu, že rozštvrtil jej telo a hodil ho do mora. Podľa prokuratúry si však vraždu plánoval, pričom 30-ročnú ženu uškrtil alebo jej podrezal hrdlo. Proti rozsudku sa plánuje odvolať.

Ponorku našli 11. augusta, krátko potom, ako vyplávala z Kodane. Madsena zachránili z potápajúceho sa plavidla a previezli na súš, kde si ho prevzala polícia. Po novinárke však nebolo stopy. Vynálezcu neskôr zatkli s podozrením na vraždu talentovanej novinárky, ktorej diela vychádzali vo významných publikáciách ako The New York Times, The Guardian či TIME. Svoje výpovede menil, spočiatku napríklad tvrdil, že ju predchádzajúci večer vysadil na pobreží. Potom hovoril o nešťastnej náhode na palube ponorky. Súdne pojednávanie sa má začať 8. mája a Madsenovi hrozí trest v rozpätí od 5 rokov až doživotie, ktoré žiada prokuratúra.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy