Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zastrel ma! Prosil policajta útočník z Toronta, ktorý ma na svedomí 10 obetí
Zdielať na

Zastrel ma! Prosil policajta útočník z Toronta, ktorý ma na svedomí 10 obetí

TORONTO / Pri zbesilej jazde Torontom zabil Alek Minassian v pondelok desať ľudí, sám ale ostal nažive. Dokonca aj po tom, keď pri zatýkaní vyslovene žiadal policajtov, aby ho zastrelili. Odvážny policajt, ktorý si zachoval chladnú hlavu a nevyhovel jeho požiadavke, je považovaný za hrdinu v celej Kanade. Svojím rozhodnutím nadchol aj Ameriku.

Dvadsaťpäťročného útočníka zadržali v pondelok krátko po tom, čo svojou dodávkou vrazil do chodcov a desiatich z nich usmrtil. Pri zatýkaní mieril neznámym predmetom na policajta a vyhrážal sa. Policajt ho vyzval, aby si ľahol na zem, Minassian ale miesto toho kričal nech ho zabije. O obdivuhodnú chladnokrvnosť ho nepripravili ani útočníkove hrozby, že má v rukách zbraň. Nenechal sa zastrašiť, iba mu povedal, že mu je to jedno a zopakoval, nech si ľahne na zem. Vodič smrtiacej dodávky nakoniec predmet zahodil a vzdal sa, potvrdila BBC

Policajt sa za tento čin okamžite dočkal pochvaly od svojich nadriadených. Torontský policajný šéf Mark Saunders pred novinármi vyhlásil, že policajt odviedol fantastickú prácu a vďaka tomu sa podarilo dosiahnuť nenásilné riešenie. Zdôraznil tiež, že jeho podriadení sú vedení k tomu, aby v akejkoľvek situácii, ak je to možné, použili čo najmenšie násilie. "Výskum dokázal, že kanadská polícia nie je ochotná používať smrteľnú silu," tvrdí Rick Parent kriminológ na Univerzite Simona Frasera.  

"Tento policajt si urobil prehľad o tom, čo sa deje a rozhodol sa, že to vyrieši tak, ako to nakoniec urobil," povedal pre The Globe and Mail predseda torontských policajných odborov Mike McCormack. Zároveň ho označil za hrdinu, policajt ale tvrdí: "Robil som si len svoju prácu. Nič zvláštne. Ale čo tí nešťastníci," trápi sa nad osudom obetí tragédie. 

Ohromil aj Ameriku

Pokojné zneškodnenie útočníka mnohých udivilo, a tak sa začali vynárať otázky ako je možné, že Minassiana nezastrelili. Je to netradičný postup pri porovnaní s praxou v Spojených štátoch amerických, kde verejnosť často rieši prípady neozbrojených ľudí zastrelených políciou.

Niektorí odborníci upozorňujú, že policajt musí za istých okolností strieľať. "Ak by podozrivý držal zbraň a mieril ňou na policajtov, tak by bolo znepokojivé, ak by policajt nepoužil voči podozrivému smrtiacu silu," povedal pre BBC americký profesor kriminológie Michael Lyman. Podľa neho je možné, že policajt nestrieľal z obáv možnej kritiky zo strany verejnosti a tlače. 

Podľa ďalších expertov zasahujúci policajt dospel k záveru, že útočník ho nemôže nijako ohroziť. "Možno si myslel, že objekt v ruke podozrivého nie je pištoľ alebo to nie je pravá pištoľ. Tejto domnienke nahráva aj fakt, že policajt vystúpil spoza auta, za ktorým sa kryl," myslí si profesor William Terrill z Arizonskej štátnej univerzity kriminológie a trestného práva. Upozorňuje tiež na možnosť, že Minassian chcel spáchať samovraždu - rukou policajta. Ten to pochopil a odmietol mu vyhovieť. 

Nemôžeme žiť v strachu, tvrdí premiér

Okrem desiatich obetí má tragédia z pondelka aj ďalších 15 zranených. Motív zatiaľ nie je známy, polícia stále vypočúva páchateľa. Alek Minassian je podľa kanadských médií počítačovým expertom, na strednej škole nemal žiadnych priateľov a trpel Aspergerovým syndrómom. 

Kanadský premiér Justin Trudeau deň po útoku vyhlásil, že úrady v krvavom incidente nevidia ohrozenie národnej bezpečnosti. "Nemôžeme každý deň žiť v strachu, keď sa staráme o svoje bežné záležitosti. Musíme ľuďom zaistiť bezpečnosť a zároveň ostať verní slobode a hodnotám, ktoré sú všetkým Kanaďanom vzácne," vyjadril sa. Podľa neho sa nebezpečenstvo teroristického útoku v Kanade po torontskom krvipreliatí nezvýšilo. 

Po útoku bola na torontskej radnici spustená kanadská štátna vlajka na pol žrde a do tmy sa v noci na utorok ponorila vyhliadková veža CN Tower. Je považovaná za symbol mesta. 

 Pražský čašník, ktorého dobili cudzinci, je vo vážnom stave. Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy