Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
India zavádza trest smrti za znásilňovanie detí. Požadovali to ľudia v uliciach
Zdielať na

India zavádza trest smrti za znásilňovanie detí. Požadovali to ľudia v uliciach

Archívna reportáž

NAÍ DILLÍ / Indická vláda aj pod tlakom verejnosti schválila zákon, podľa ktorého je možné osobu usvedčenú zo znásilnenia dieťaťa mladšieho ako 12 rokov odsúdiť na trest smrti. Nariadenie zatiaľ podpísal šéf kabinetu Naréndra Módí. Do šiestich mesiacov ho musí schváliť parlament a podpísať prezident. Napriek tomu je ale nariadenie právne platné.

Vláda novým nariadením reaguje na vlnu protestov, ktoré spustilo znásilnenie a zabitie len osemročného dievčaťa na severozápade Indie. Nebol to ale jediný prípad. Známych je niekoľko ďalších prípadov, ktorých obeťami boli dievčatá do 12 rokov. 

Nariadenie tiež sprísňuje tresty pre osoby usvedčené zo znásilnenia dievčat mladších ako 16 rokov, ktorým po novom hrozí minimálne 20 rokov za mrežami, čo je dvojnásobne viac ako to bolo doteraz. Zmeny sa dotknú aj preukázaného násilia na dospelých ženách. Vinníkom hrozí namiesto siedmich, desať rokov väzenia. 

Násilie na ženách sa v Indii rozmáha napriek tomu, že v roku 2013 prijali prísnejšie zákony. Stalo sa tak po znásilnení študentky skupinou mužov, a to priamo v autobuse. Do ulíc vtedy vyšli protestovať stovky tisíc ľudí, ktorých požiadavkou boli prísnejšie tresty. V roku 2016 zaznamenali v krajine asi 40 000 prípadov znásilnení, pričom až v 40 percent z nich boli obeťami deti. 

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy