Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jadrové testy má nahradiť sústredenie sa na ekonomický rast
Zdielať na

Jadrové testy má nahradiť sústredenie sa na ekonomický rast

PCHJONGJANG / Oči celého sveta sa opäť raz upreli na Pchjong-jang. Severná Kórea totiž oznámila, že končí s testami zbraní, ktoré držali v pozore ľudí od Južnej Kórei až po Havajské ostrovy. Namiesto toho sa vraj chce Kim Čong-Un zamerať na zlepšenie severo-kórejského hospodárstva.

Severokórejská moderátorka to povedala naplno. Nielenže Pchjongjang zastaví testovanie svojich nukleárnych zbraní a medzikontinentálnych striel, ale navyše aj zruší strelnicu, z ktorej ich odpaľovala. Zastavenie jadrových testov tak bude úplne transparentné. Kim Čong-un vraj už nepotrebuje testovať nukleárne zbrane, pretože svoj cieľ dosiahol. Teraz sa chce sústrediť na ekonomický rast krajiny.

Hoci celý svet od Južnej Kórey cez Čínu až po Spojené štáty tento krok schvaľuje. "Je to krok vpred, ktorý som privítal," hovorí japonský premiér Šinzo Abe. Mnohí sú zatiaľ opatrní a tvrdia, že si najprv počkajú na reálne kroky severokórejského režimu: "Musíme vidieť konkrétne činy. Severná Kórea už v minulosti dala podobné sľuby, no nikdy ich nedodržala," konštatuje austrálska šéfka diplomacie Julie Bishop.

Nádej, že blížiace sa rokovania prinesú dôležité zmeny vyjadril aj generálny tajomník OSN Gutteres. Moskva zase v reakcii na vyhlásenia Pchjongjangu vyzvala Južnú Kóreu a Spojené štáty, aby obmedzili svoju vojenskú činnosť na kórejskom polostrove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy