Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sedem mŕtvych pri zhromaždeniach k výročiu Arafata
Zdielať na
Zahraničie

Sedem mŕtvych pri zhromaždeniach k výročiu Arafata

Sedem osôb prišlo o život a ďalších najmenej 130 bolo zranených v pásme Gazy pri strelbe príslušníkov ozbrojených síl radikálneho hnutia Hamas, ktorí spustili paľbu do davu členov súperiaceho hnutia Fatah. <b>VIDEO: hrôza a násilnosti v uliciach</b>

Podľa posledných správ prišlo o život sedem osôb a ďalších najmenej 130 bolo zranených v pásme Gazy pri strelbe príslušníkov ozbrojených síl radikálneho hnutia Hamas, ktorí spustili do davu členov súperiaceho hnutia Fatah.

Tí usporiadali vzpomienkové zhromáždenie k tretiemu výročiu smrti bývalého predsedu palestínskej samosprávy Jásira Arafata. Na zhromaždenie prišlo až pol milióna ľudí. Informovala o tom agentura AP.
   

Spomienkových slávností sa zúčastnili statisíce stúpencov Fatahu. Hamasovským ozbrojencom sa ich podarilo čiastočne rozohnať. Hnutie Fatah vládnuce v Gaze obvinili, že spustilo paľbu z blízkej Islamskej univerzity.

SITA/AP/Mohammed Ballas

 
    

Hamas tvrdí, že na jeho mužov strielali členovia Fatahu a oni paľbu len vracali.
    

Policajti sa snažili rozohnať dav. Účastníci zhromaždenia po nich hádzali kamene, na mieste zostalo 6 mŕtvych, jeden človek zomrel pri prevoze do nemocnice. Medzi tranenými sú ženy a deti.

Predseda palestinskej samosprávy Mahmúd Abbás označil udalosti za "strašné zločiny spáchané povstaleckou skupinou pred očami celého sveta".

Hovorca Hamasu naopak pripísal zodpovednosť za násilie Fatahu, pretože jeho členovia vraj ohrozovali policajtov. 
    

Keď sa Hamas zmocnil vlády nad Gazou, zakázal zhromážďovanie opozičných síl, medzi Palestíncami by sa však akékoľvek bránenie obradu spojeného s ikonickým vodcem stretlo s hlbokým odporom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy