Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mýlia si ich so Švajčiarskom, kráľ preto rozhodol, že sa budú volať inak
Zdielať na

Mýlia si ich so Švajčiarskom, kráľ preto rozhodol, že sa budú volať inak

SVAZIJSKO / Kráľ malej africkej krajiny Svazijsko nečakane zmenil názov svojej krajiny, ktorá bude odteraz používať svoj historický názov Kráľovstvo eSwatini. Kráľ Mswati III. túto zmenu oznámil počas osláv 50. výročia nezávislosti a svojich 50.narodenín, ktoré mal 19. apríla. Dôvodom je to, že anglická podoba názvu krajiny, Swaziland, je príliš podobná anglickému názvu pre Šavjčiarsko, Swizerland.

Zmenu privítali aj vo Švajčiarsku, pretože názvy krajín si ľudia zamieňali aj na online fórach. Tým, že eSwatini je absolutistickou monarchiou, nemôže kráľovo rozhodnutie nikto napadnúť.

Zatiaľ nie je jasné, koľko bude táto zmenu vnútrozemskú africkú krajinu stáť. Názov bude musieť zmeniť aj štátny letecký prepravca Swailand Airlink, ten však našťastie disponuje len jedným lietadlom.

Svazijsko, teda po novom eSwatini má približne 1,3 milióna obyvateľov a nachádza sa medzi východným okrajom Juhoafrickej republiky a južnej časti Mozambiku. V miestnom jazyku znamená eSwatini "miesto, kde žijú Svazijci".

Afrika je kontinentom mnohých fascinujúcich krajín:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy