Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nadácia miliardára a finančníka Sorosa ohlásila odchod z Maďarska
Zdielať na

Nadácia miliardára a finančníka Sorosa ohlásila odchod z Maďarska

Archívne video

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ / Nadácia amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa Open Society Foundation (OSF) oznámila odchod z Maďarska. Napísala to agentúra APA s odvolaním sa na správu, ktorá vyšla v piatok v rakúskom denníku Die Presse. Denník svoju informáciu zverejnil s odvolaním na centrálu OSF v New Yorku. Podľa nej chce nadácia sídlo pobočky presunúť z Budapešti do Berlína. Tam by mali novú filiálku otvoriť v lete.

Nadácia nechcela Die Presse uviesť dôvod tohto kroku. Podľa agentúry APA je za rozhodnutím zrejme tvrdá kampaň proti Sorosovi, ktorú pred maďarskými parlamentnými voľbami viedol konzervatívny premiér Viktor Orbán. Jeho strana potom vo voľbách 8. apríla presvedčivo zvíťazila.

Orbán opisoval Sorosa prakticky ako hlavného nepriateľa maďarského štátu, ktorý riadi masový príliv migrantov do Európy. Útoky na filantropa ale pokračujú aj po voľbách. Maďarský protivládny týždenník Figyelö pred týždňom zverejnil mená dvoch stoviek ľudí zo skupiny, ktorú Orbán označuje za "Sorosovu žoldniersku armádu".

Na zverejnenom zozname sú predovšetkým členovia skupín, ktoré obhajujú ľudské práva. Ďalej predstavitelia protikorupčných orgánizácií, obhajcovia utečencov, investigatívni novinári a taktiež predstavitelia Stredoeurópskej univerzity (CEU) sídliacej v Budapešti, ktorú Soros založil.

Sorosovskú kartu vytiahol počas politickej krízy aj Robert Fico. Prezidenta Andreja Danka sa spýtal a požadoval vysvetlenie, prečo sa s ním osamote stretol v jeho sídle v New Yorku. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy