Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Štúrove už bomby nie sú. Odpálenie prebehlo pod dohľadom pyrotechnikov
Zdielať na

V Štúrove už bomby nie sú. Odpálenie prebehlo pod dohľadom pyrotechnikov

ŠTÚROVO / Vo štvrtok nahlásili na poli v katastrálnom území mesta nebezpečný nález. Policajnú hliadku vyslali k nájdenej munícii, ktorú do príchodu pyrotechnikov zabezpečili. Dohľad pyrotechnikov trval aj v piatok, napokon sa rozhodlo o evaukácii. Polícia hovorí o jednom z najväčších nálezoch bômb v histórii Slovenska.

Letecké bomby našli pyrotechnici na poli, len niekoľko desiatok metrov od štúrovských panelákov. Upozornil ich na ne štúrovský psíčkar, ktorý najprv objavil dva ručné granáty a delostreleckú strelu. 

Pozrite si fotogalériu evakuácie obyvateľov Štúrova.

V súvislosti s nálezom bômb začali policajti v Štúrove evakuovať Ulicu kozmonautov. Pre obyvateľov pripravili hasičský autobus a občerstvenie. Policajní pyrotechnici zaistili dva ručné granáty a jednu delostreleckú strelu ešte vo štvrtok. Pomocou detektoru kovov vykonali obhliadku blízkeho okolia nálezu. Ukázalo sa, že pod zemou sa nachádza ďalší nebezpečný nález. Detektor našiel ďalšie štyri funkčné ruské letecké bomby z druhej svetovej vojny, ktoré vážili 100 kilogramov.

Pozrite si fotogalériu z miesta nálezu. 

Aj keď zapaľovače na oboch koncoch sa zrejme polámali ešte pred 70 rokmi pri zhadzovaní z lietadla, 32 kilogramov trhaviny v každej z nich predstavuje nebezpečenstvo ešte aj v súčasnosti. Už len samotná tlaková a seizmická vlna by spôsobili škody a zranenia. "Bezpečnostný okruh, do ktorého môžu letieť črepiny je zhruba kilometer, je predpoklad, že ten, kto by o to zavadil a spustil by tú reakciu, tak tú leteckú bombu by určite neprežil," povedal pyrotechnik Pavol Mokráš.

Pyrotechnici a hasiči tri hodiny čistili nájdené pozostatky z vojny a nakladali ich na korby nákladiakov naplnených zeminou. O tretej poobede sa konvoj s nebezpečným nákladom vydal do 100 kilometrov vzdialeného vojenského priestoru v Lešti. Tam výbušniny riadeným odpalom zlikvidovali.

Miesto nálezu policajti zabezpečili a v prehliadke pokračujú aj v piatok. Zaistenú muníciu z povojnového obdobia prevezú na bezpečné miesto a následne ju zneškodnia. Polícia bude dohliadať aj na bezpečnosť obyvateľov dotknutého miesta a čo sa týka prevozu munície, bude vytýčená trasa z dôvodu uzávierky cesty.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy