Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Ramalláhu otvorili nové Arafatovo mauzóleum
Zdielať na
Zahraničie

V Ramalláhu otvorili nové Arafatovo mauzóleum

Zosnulý palestínsky líder Arafat má svoje mauzóleum. <b> Pozrite si VIDEO </b>

Desiatky palestínskych lídrov a zahraničných predstaviteľov sa v sobotu zúčastnili v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu na otvorení nového mauzólea pre zosnulého palestínskeho lídra Jásira Arafata.

Prezident Mahmúd Abbás odštartoval ceremóniu kladením venca na Arafatov hrob, ktorý sa nachádza v strede komplexu z bieleho mramoru vystavaného v oblasti, kde Arafat strávil v obkľúčení izraelskými silami posledné dva roky.

REUTERS

Abbás v krátkom prejave spomenul, že by si želal, aby bol "prezident a mučeník Jásir Arafat pochovaný v Jeruzaleme, ktorý miloval a kde sa narodil a ktorý, ako to chce celý náš ľud, bude hlavným mestom palestínskeho štátu".

Ceremónia spustila celú sériu spomienkových udalostí na Arafata považovaného za otca palestínskej veci, ktorý 11. novembra 2004 zomrel v parížskej nemocnici. Tohtoročné spomienkové slávnosti sa konajú v čase, keď sú Palestínčania rozdelení viac ako kedykoľvek predtým.

REUTERS

V Pásme Gazy vládne militantné hnutie Hamás a Západný breh spravujú sily prezidenta Abbása. Na výstavbu komplexu, v ktorom sa bude nachádzať aj mešita a múzeum, dohliada Arafatova nadácia, ktorú založili s úmyslom uchovať historické dedičstvo laureáta Nobelovej ceny za mier.

Arafatovo múzeum bude vystavovať osobné artefakty, veci z jeho úradu, dary a dokumenty. Komplex je s kanceláriami, kde sa Arafat takmer dva roky skrýval, prepojená pasážou.

Presná príčina Arafatovej smrti je stále obostretá rúškom tajomstva. Niekoľkí palestínski predstavitelia obvinili Izrael z toho, že ho otrávil. Zdravotníci takého podozrenia nepotvrdili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy