Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Osem mužov týždeň znásilňovalo dievča (8), napokon ho zabili. Pred súdom vinu odmietli
Zdielať na

Osem mužov týždeň znásilňovalo dievča (8), napokon ho zabili. Pred súdom vinu odmietli

Archívna reportáž

KATHUA / Osem mužov obvinených v prípade znásilňovania a vraždy 8-ročnej moslimky z kočovného kmeňa sa v pondelok po prvýkrát postavilo pred súd. Prípad vyvolal v krajine veľké pobúrenie, keď polícia zverejnila detaily činu a závery vyšetrovania.

Podľa policajnej správy bol zločin súčasťou snahy hinduistických páchateľov moslimské obyvateľstvo zastrašiť a vyhnať z oblasti na severe Indie. Medzi obvinenými je aj štvorica policajtov a správca hinduistického chrámu. Práve tam totiž muži údajne dievča týždeň väznili po tom, čo ju zajali v lese a omámili drogami. Dievča menom Asifa opakovane znásilňovali a nakoniec ju zaškrtili a ubili kameňom. Policajtov obvinili z marenia vyšetrovania po prijatí úplatku.

Policajné dokumenty uvádzajú, že týranie dievčaťa bolo súčasťou snahy vyhnať kočovných moslimov z okresu Kathua v regióne Džammú, ktorý je prevažne hinduistickou časťou jediného indického štátu s moslimskou väčšinou.

Údajní páchatelia patria ku komunite, ktorá sa s kočovníkmi sporila o pôdu. Ich prípad dokazuje napätie medzi komunitami v Indii vedenými hinduistickými nacionalistami od nástupu premiéra Nárendry Módího v roku 2014.

Podozriví v pondelok pred súdom vinu odmietli a dožadovali sa testu na detektore lži. Proces bude pokračovať 28. apríla. Indická justícia sa medzitým bude zaoberať požiadavkou právničky zastupujúcej rodinu obete, aby sa súd z bezpečnostných dôvodov nekonal v meste Kathua. Právnička uviedla, že sa jej pred procesom vyhrážali znásilnením aj smrťou za to, že prípad prijala.

Pre tento, ale aj ďalšie prípady sexuálneho násilia sa cez víkend konali demonštrácie po celej Indii. Podľa oficiálnych údajov nahlásili v krajine v roku 2016 vyše 40 tisíc znásilnení, čo je o 60 percent viac, ako v roku 2012. Aj toto číslo ale považujú pozorovatelia len za špičku ľadovca, lebo sexuálne násilie halí v Indii silná kultúra mlčania. Aktivisti upozorňujú aj na často nedostatočné vyšetrenie týchto zločinov, aj v dôsledku politických konexií obvinených.

Pozrite si archívne reportáže o iných prípadoch násilia na maloletých:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy