Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Špeciálny výbor Európskeho parlamentu sa pozrie na kauzy, o ktorých písal Ján Kuciak
Zdielať na

Špeciálny výbor Európskeho parlamentu sa pozrie na kauzy, o ktorých písal Ján Kuciak

BRUSEL / V čase, keď Peter Pellegrini prvýkrát oficiálne navštívil európske inštitúcie ako premiér, europoslanci finišujú s prípravou dokumentu, ktorý reaguje na vraždu Jána Kuciaka, ale aj na závažné odhalenia, na ktorých novinár pracoval. Europoslanci, ktorí monitorovali situáciu na Slovensku pár dní po jeho vražde hovoria, že výrazné kroky proti korupcii a zneužívaniu eurofondov sú nevyhnutné.

Ochrana novinárov, ktorým sa v posledných rokoch výrazne zhoršilo postavenie v celej Európe, ale aj účinnejší boj s korupciou a rozsiahlymi podvodmi pri čerpaní európskych peňazí sú dva nosné body rezolúcie, ktorá vychádza z vraždy Jána Kuciaka, no spomínajú sa v nej aj vraždy a zastrašovanie ďalších európskych novinárov. "Rezolúcia vyzýva, aby sa táto vražda, ale aj záhadné zmiznutia dvoch novinárov na Slovensku, aby sa to doriešilo," uviedla slovenská europoslankyňa z Aliancie socialistov a demokratov Monika Beňová. 

Na všetky kauzy, o ktorých písal Ján Kuciak sa chce podrobne pozrieť aj špeciálny výbor, ktorý pôvodne vznikol na boj proti daňovým únikom a zaoberal sa škandálmi okolo Panama papers či Paradise papers. "Budú k prípadom pozývaní všetci, ktorí majú k tomu čo povedať. Tieto hearingy su verejné, bude ich možné sledovať a cieľom je získať čo najviac informácií a posunúť ich vyšetrovateľom," povedal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. Za ľudovcov reagoval aj Pál Csáky, ktorý uviedol: "Môže ešte objasniť ďalšie súvislosti, OLAF tam môže zistiť zdefraudované peniaze, môžeme zistiť ďalšie spojenia medzi šedým ekonomickým pozadím a politickou scénou."

Europoslanci, ktorí prišli na Slovensko pár dní po vražde sledujú vývoj u nás aj naďalej a plánujú prísť na ďalšiu kontrolu. Europoslanec Benedek Jávor oceňuje, že špeciálna prokuratúra medzitým podala obžalobu na Ladislava Bašternáka, o ktorom Ján Kuciak tiež písal."Toto môže byť pozitívnym znakom toho, že ľudia s napojením na politikov, dokonca na členov vlády, nie sú chránení," povedal maďarský europoslanec Benedek Jávor. Šéfka delegácie  ale veľký posun nevidí a hovorí, že v stávke je demokracia. "Je to naďalej veľmi kritická situácia. Čím dlhšie bude vyšetrovanie pokračovať, tým viac problémov to prinesie. Preto je nevyhnutný naozaj účinný boj proti korupcii a organizovanému zločinu," uviedla nemecká europoslankyňa Inge Graessle. 

Po Jánovi Kuciakovi by chcel Európsky parlament pomenovať novinársku cenu. Reportéri bez hraníc medzitým naznačili, že v najnovšom hodnotení slobody tlače, ktoré vyjde už čoskoro zo 17. priečky výrazne prepadneme.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy