Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
May a Trump sa zhodli. Chcú zabrániť ďalšiemu použitiu chemických zbraní
Zdielať na

May a Trump sa zhodli. Chcú zabrániť ďalšiemu použitiu chemických zbraní

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May vo štvrtok telefonicky rokovala o Sýrii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Zhodla sa s ním na tom, že je nevyhnutné zabrániť medzinárodnej akcii režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada od ďalšieho použitia chemických zbraní.

Západné krajiny v čele s USA pohrozili, že uskutočnia úder proti Sýrii, ktorý by mal byť trestom za údajný chemický útok sýrskej armády v povstaleckej enkláve Dúmá v Damasku. "Zhodli sa na tom, že použitie chemických zbraní nesmie zostať bez povšimnutia a že je nutné Asadovmu režimu zabrániť v ďalšom použití chemických zbraní. Dohodli sa pokračovať v úzkej spolupráci na príprave medzinárodnej odpovede," uviedol úrad Theresy May. 

Agentúra Reuters poznamenala, že May jej poprední ministri podporili v podniknutí neupresnenej akcie v Sýrii spoločne s USA a s Francúzskom. Trump vo štvrtok rokoval o situácii v Sýrii so svojimi bezpečnostnými poradcami. Žiadne rozhodnutie ohľadom prípadného útoku na túto krajinu ale zatiaľ neurobili. 

Trump podľa Bieleho domu bude vo štvrtok hovoriť okrem premiérky May aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy